Esős, hűvös lesz május első fele

Lehűlés, esők, szél és front hátán front lesz jellemző május első három hetére, a hónap közepén gyenge fagy is jöhet.
Kapcsolódó cikkek

A kellemes szombat után megérkezett a hidegfront, az erős szél jelentősen csökkenti az amúgy is átlag alatti hőmérsékletet, és a folytatás sem ígérkezik jobbnak. Sőt.

A Brit-szigetek térségében ciklonok örvénylenek, az általuk szállított északnyugati levegő igencsak változatos időjárást okoz a Kárpát-medencében

– vetíti előre a 24-hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Szél és lehűlés

A ciklonok hidegfrontjai szerdán, majd pénteken érik el térségünket. Úgynevezett szétszakadó frontokról van szó, ami azt jelenti, hogy hazánkban inkább az északkeleti és a délnyugati tájakon okoznak majd jelentősebb mennyiségű csapadékot, a legtöbb eső Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Zala, Vas és Baranya megyében várható.

A frontok idején országszerte jellemzően 20 fok alatti hőmérsékletet mérhetünk.

A közbülső napokban ennél valamivel melegebb lesz, a hőmérők 20 fok feletti értéket is mutathatnak majd, ám a szűnni nem akaró, sokszor megerősödő szél ekkor is jelentősen csökkenti majd a hőérzetünket. Összességében egész héten az átlagosnál hűvösebb, áprilist idéző időjárásban lesz részünk.

Az utolsó mélypont

A továbbiakban, május 9-13. között átmeneti jelentős melegedés következik, kora nyárias 20-25 fokkal, ám ez még csak átmeneti állapotnak ígérkezik. Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint május 14. környékén érkezik meg egy lassú frontrendszer újabb csapadékkal, záporokkal és zivatarokkal. A lehűlés mértéke egyelőre kétséges, de a nyár illúziójától mindenképp el kell búcsúznunk.

A frontok hatására még tovább csökken a hőmérséklet, 18-21. között éjszakai fagyok is előfordulhatnak.

A jó hír, hogy valószínűleg ez már az utolsó „próbatétel”, az időjárási modellek egész nagy bizonyossággal mutatják, hogy május 21. után eljön a nyár.