A világ legmagasabb csúcsát is elérte a koronavírus

A Mount Everest egyik norvég mászójánál mutatták ki a kórokozót.

Legalább egy, a Mount Everesten tartózkodó mászónál mutatták ki a koronavírust – írja a BBC. A világ legmagasabb csúcsát nagyjából egyévnyi lezárás után néhány hete nyitották meg ismét a hegymászók előtt.

A norvég Erlend Ness a BBC-nek azt nyilatkozta, nyolc napig volt kórházban a Covid-19 miatt. Egyes források szerint a csapatához tartozó egyik serpának is pozitív lett a tesztje. Mivel Nepálnak a Mount Everesthez köthető idegenforgalom, illetve a mászási engedélyek kiadása komoly bevételeket hoz, a koronavírus megjelenése súlyos gazdasági következményekkel is jár.

Ness nem tudja pontosan, hogy hol fertőződött meg, de elképzelhetőnek tartja, hogy a Khumbu-völgy egyik teaházában. Mint mondta, tehetett volna többet a saját védelme érdekében.

A túrán nem sokan használtak maszkot

– nyilatkozta, hozzátéve, hogy nagyjából hat napig volt rosszul, mielőtt április 15-én helikopterrel elszállították a hegyről. Április 22-én már nem mutatták ki a vírust a szervezetében.

Afriandi / Getty Images

Az áprilisban megnyitott szezon során több száz külföldi próbálhatja meg megmászni a Mount Everestet. A Nepálba utazóknak az érkezés előtt legalább 72 órával negatív tesztet kell produkálniuk. Azokat, akik az új variánsok által érintett országokból utaznak be, tíz nap karanténra is kötelezik.