Óriáskalmárral harcolt halála előtt egy partra sodródott bálna

Azt nem tudni, hogy a csata okozta-e a bálna halálát.

Egy hatalmas cet bomló tetemére bukkantak Délkelet-Ausztrália egyik szigeténél – írja a Live Science. A maradványok szagát kilométerekről lehet érezni, a gippslandi regionális Környezetvédelmi, Földügyi, Vízügyi és Tervezési Hivatal (DELWP) szerint ugyanakkor nem csak a bűz problémás: a bálnát a szaporodó kórokozók miatt is érdemes elkerülni. A 16 méter hosszú nagy ámbráscet szaga a cápákat is a partokhoz vonzhatja.

Az állatot március 6-án fedezték fel a Phillip-szigeten. A nőstény teteme egy olyan partszakaszon fekszik, amelyet nehéz szállításra alkalmas járművel megközelíteni. Éppen ezért a maradványokat nem fogják eltakarítani, hanem hagyják, hogy a természet végezze a dolgát.

A helyi jogszabályok alapján tilos 300 méternél közelebb merészkedni a bálnákhoz, még akkor is, ha már elpusztultak. A tetemekből darabokat sem szabad elvinni, ennek ellenére a Phillip-szigeti példány állkapcsának már több töredékét is ellopták.

Reinhard Dirscherl / Getty Images

Bár az állat már nem él, vizsgálata így is hozzájárulhat a nagy ámbráscetek alaposabb megismeréséhez. A DELWP szakértői mintákat gyűjtöttek be az egyedből.

A tetem oldalán talált, tapadókorongoktól származó sérülések arról árulkodnak, hogy a példány egy hatalmas fejlábúval küzdött.

Mike Cleeland, a Bunurong Környezetvédelmi Központ munkatársa az 1980-as években hasonló, 10 centiméter átmérőjű sebesüléseket látott más, Ausztrália partjainál azonosított nagy ámbrásceteken. A faj táplálkozása során 1 kilométernél mélyebbre is lemerül, hogy kifejezetten nagy kalmárokra, köztük óriáskalmárra vadásszon. A jellegzetes sérülések a fejlábúak védekezése miatt alakulhatnak ki.

Azt nem tudni, hogy a közelmúltban megtalált bálnát egy óriáskalmár ölte-e meg. Elképzelhető, hogy a példány egyszerűen korából adódóan pusztult el.