Bagolyszámlálás kezdődik Magyarországon

A szakértők a lakosság segítségét kérik.

Olyan felmérést indít a Magyar Madártani Egyesület (MME), melyben a lakott területeken fészkelő erdei fülesbaglyokat számolják meg – írja az MTI.

A program júniusig tart majd, a felméréshez a szervezet a lakosság segítségét kéri.

Nem ez az első alkalom, amikor az MME hasonló vizsgálatot folytat, ezúttal a lakott területeken fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérése a cél.

Kapcsolódó
Bagolyszámlálást tartottak Magyarországon
Önkéntesek segítették a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkáját.

A fészkelő baglyok vizsgálata a madármegfigyelési és adatgyűjtési módszerek egyik legegyszerűbb típusa, amelyhez az állatokat nem is kell látni. Az esti szürkület óráitól alkalmanként kell hallgatózni néhány percet az erkélyről, az emeleti ablakból, a tornácról, a kertből, az utcán, parkban sétálva, és ezt hetente egy-két alkalommal meg kell ismételni.

Ilyenkor a hím és a tojó gyakran egymásnak válaszolgató jelzőhangját, a körbe-körbe nászrepülő hím szárnnyal tapsolását, később pedig a fiókák jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangját kell keresni. Májusban és júniusban (nagyon korai költéskezdet esetén akár már áprilisban) egy harmadik hang is csatlakozik a repertoárhoz: a fészket elhagyó fiókák eleségkérő sipítozása.

Ha valaki észlelte a hangok valamelyikét, egy elektronikus űrlap gyors és egyszerű, akár okostelefonon is elvégezhető kitöltésével tud hozzájárulni a faj országos elterjedési térképének pontosításához ezen az oldalon. A felméréssel kapcsolatos további részletek az MME oldalán érhetők el.