Nem tudni, milyen lény gyilkolhatta meg ezt a cápát

Valami leszúrta a fiatal példányt.

Február 18-án egy röviduszonyú makócápa teteme sodródott partra a mexikói Los Cabosnál – írja a Live Science. A példány fején egy szúrt seb volt, a gyilkos „fegyver” még a cápába volt ágyazódva. A maradványokat megtaláló Arturo Chacon szerint a tetem frissnek tűnt, a férfi több fotót is készített az állatról és a fegyverről, melyeket aztán feltöltött az Instagramra.


Christopher Lowe, a Long Beach-i Kaliforniai Egyetem biológusa a képeket vizsgálva nem tudta pontosan megállapítani, hogy milyen állat ölhette meg a cápát.

Az egyeddel egy marlin, egy vitorláskardoshal és egy tüskésrája egyaránt végezhetett.

A szakember úgy véli, utóbbi tűnik a legkevésbé valószínű jelöltnek.

A kifejlett makócápák gyakran támadnak olyan prédákra, amelyek fel vannak fegyverkezve. Lowe szerint az történhetett, hogy a fiatal példány húshoz akart jutni, tapasztalatlansága azonban az életébe került. A felnőtt röviduszonyú makócápák akár 3,8 méter hosszúra és 545 kilogrammosra is megnőhetnek, az újszülött egyedek viszont csak egyméteresek. A mexikói tetem nem sokkal lehetett nagyobb.

A cápák haláluk után jellemzően a tenger mélyére süllyednek. Mivel a fiatal példányt a parton találták meg, elképzelhető, hogy sérülése befolyásolta a tájékozódási képességét, és végül emiatt pusztult el. Egy másik lehetséges magyarázat, hogy egy halásszal folytatott küzdelemben merült ki halálosan. Akárhogy is, boncolás nélkül lehetetlen pontosan megállapítani, hogy mi végezhetett vele.