Vízbe fagytak Oklahoma aligátorai

A jelenség teljesen normális.

Múlt héten kifejezetten hideg időjárás csapott le Amerika déli államaira, Oklahomában pedig a szélsőséges időjárás különös látványhoz vezetett. A térség befagyott vizeiből aligátorok lógtak ki, ami nagy meglepetést okozott a helyieknek – írja a Live Science.

Jena Donnell, az Oklahomai Vadvédelmi Hivatal munkatársa szerint a mississippi aligátor eredetileg őshonos volt a régióban, utóbb azonban be is telepítettek példányokat a déli mocsarakba.

A szakember kiemelte, hogy az állatok különösnek tűnő téli viselkedése teljesen normális, az élőlények így reagálnak, amikor beköszönt a fagy.

Mivel a víz, amelyben az aligátorok élnek, a jégréteg miatt elzáródik, az állatoknak ki kell dugniuk az orrukat, hogy oxigénhez jussanak.

Az aligátorok hidegvérű állatok, ami azt jelenti, hogy testhőmérsékletük a környezethez igazodva ingadozik. Amikor hidegebb az idő, az élőlények a partok helyett általában a vizet választják, mivel a levegőn még hűvösebb lehet. Amíg nincs fagy, inkább a mélyebb vizekben tartózkodnak, ha viszont a felszín elkezd megdermedni, feljönnek.

Az Oklahomai Vadvédelmi Hivatal szerint nem minden egyed éli túl a hideget. Donnell hozzátette, a fagy jellemzően a fiatalabb egyedekre jelent fenyegetést.