Kozmikus fekete özvegyekre bukkantak

Az objektumok elszívják társuk anyagát.

Szakértők egy csoportja fekete özvegyként viselkedő, társaikra veszélyes csillagokat azonosított – írja a Live Science. Julia Deneva, a Cornell Egyetem munkatársa és kollégái legújabb tanulmányuk elkészítéséhez a közelmúltban összeomlott Arecibo Obszervatórium 2013 és 2018 között begyűjtött adatait használták fel.

Kapcsolódó
Összeomlott a világ egyik legnagyobb rádióteleszkópja
Fontos kutatásokat végeztek a segítségével, már bontani akarták.

A kutatók a neutroncsillagok egy speciális típusát, a pulzárokat figyelték meg, ezek olyan maradványcsillagok, melyek erős mágneses térrel rendelkeznek. Az objektumok egyfajta kozmikus óraként funkcionálnak, 30 milliszekundumonként legalább egyszer megfordulnak, és felvillannak. Nem ritka, hogy a neutroncsillagok a kettős rendszerekben anyagot szívjanak el párjuktól, így gyorsulva pulzárrá. A most azonosított objektumok az ilyen kettősök között különlegesnek számítanak:

olyan közel keringenek társcsillagukhoz, hogy hatalmas mennyiségű anyagot vonnak el, éppen úgy, ahogy egy pók szívja ki áldozata testnedveit.

Amikor egy pulzár már 0,01 naptömeg alá csökkentette párja tömegét, a szakértők fekete özvegyként hivatkoznak rá. A vöröshátú pókok társai ezzel szemben nehezebbek, időnként pedig elhaladnak gyilkos párjuk és a Föld között, így okozva ideiglenes takarást. Deneva csapatával most több fekete özvegyet és vöröshátú pókot is azonosított az űrben, emellett egy olyan objektumot is találtak, amely átmenetet képez a két típus között.

A kutatók bíznak benne, hogy idővel sikerül helyreállítani vagy pótolni az Arecibo Obszervatóriumot, máskülönben a hasonló vizsgálatok elvégzése sokkal nehezebb lesz.