Lenyűgöző kincseket talált egy család a kertjében

Az érméket VIII. Henrik idején temették el.

Egy angol család tagjai épp a kertet gyomlálták, amikor egy különleges leletegyüttesre, a 15-16. századból származó kincsre bukkantak – írja a Live Science. A felfedezést követően azonnal értesítették az illetékeseket.

A család 63 arany- és egy ezüstérmét talált, négy érmén VIII. Henrik látható, emellett három felesége, Aragóniai Katalin, Boleyn Anna és Seymour Johanna egyikének monogramja is olvasható.

A British Museum szerint a kincset még VIII. Henrik életében, 1540 körül temethették el. Azt nem tudni, hogy egyszeri lerakatról volt-e szó, vagy az egykori tulaj rendszeresen rejtette el itt az értékeit, az érmék mindenesetre a korszakban igen sokat értek. John Naylor, az Oxfordi Egyetem szakértője szerint a pénz egy kereskedőé vagy az egyházé lehetett.

The Trustees of the British Museum

1526-ban VIII. Henrik és Thomas Wolsey érsek pénzügyi reformot vezetett be, az érméken ezt követően jelentek meg a királyné nevének kezdőbetűi. A király harmadik felesége, Seymour Johanna halála után hagyott fel a gyakorlattal – később még háromszor házasodott meg.

2020-ban Angliában egyéb különleges leleteket is találtak az amatőrök, ezeket a PAS (Portable Antiquities Scheme) program keretében vizsgálták meg. Azonosítottak többek közt az apartheid korából származó Krugerrandokat, egy rézötvözetből készült római illesztést, illetve egy ólom alapú középkori pecsétet.