Megmérték, mekkora volt minden idők legnagyobb cápája

A többi cápa meg sem közelítette a megalodon méretét.

Egy friss tanulmányban a szakértők ismét igazolták, hogy az óriásfogú cápa (Otodus megalodon) volt minden idők legnagyobb cápája – írja a Live Science. A kutatók élő és kihalt heringcápa-alakúakat vizsgáltak, ebbe a csoportba tartozott a hírhedt megalodon is.

A többi cápa eltörpül a kihalt óriás mellett: napjaink legnagyobb ragadozó cápája, a fehér cápa csupán 7 méter hosszú, míg a megalodon 15 méteres lehetett.

A jelenleg élő legnagyobb, planktonnal táplálkozó cápafaj, a cetcápa is csak legfeljebb 10 méter hosszúra nőhet meg.

Kép: Getty Images

Bár a heringcápa-alakúak már a mezozoikum végén és a kainozoikum elején igen gyakoriak voltak, meglehetősen keveset tudni ezekről a kihalt állatokról, mivel porcokból felépülő csontvázuk ritkán konzerválódott. Kenshu Shimada, a chicagói DePaul Egyetem munkatársa és a csapat vezetője szerint éppen ezért a kutatóknak a megkövesedett fogakra kell támaszkodniuk a vizsgálatok során.

A szakértők a fogakat elemezve tudnak becsléseket adni az adott faj méreteire. Shimada és kollégái most egy új egyenletet dolgoztak ki a heringcápa-alakúak foga és testhossza közti kapcsolat felmérésére.

Az eredmények alapján a csoport több kihalt faja is meglehetősen nagy volt, igaz, a megalodon így is 7 méterrel hosszabb volt második legnagyobb ősi rokonánál. A kutatók szerint sok heringcápa-alakú azért ilyen nagy, mert nem ritka, hogy az embriók felfalják egymást, és így már anyjukban megnőjenek. Azt egyelőre nem tudni, hogy az óriásfogú cápa hogy lehetett ennyivel hosszabb rokonainál.