Kiderült, mi hozta el a dinók korát

233 millió évvel ezelőtt egy olyan időszak kezdődött, melynek során rengeteg faj pusztult ki.

Az élet megjelenése óta bizonyos időnként bekövetkeztek olyan események, melyeknek hatására viszonylag gyorsan tűntek el fajok a Földről. Ezeket a folyamatokat tömegkihalásnak nevezzük, a leghíresebb ilyen kihalási hullám a dinoszauruszok eltűnéséhez köthető. Az ezeket kiváltó események, például egy hatalmas aszteroida becsapódásának nyomai évmilliókkal később is kimutathatóak maradnak.

Egy friss tanulmányban a szakértők egy korábban ismeretlen, 233 millió évvel ezelőtti tömegkihalást mutatnak be, amely végül elhozta a dinoszauruszok korát – írja az IFLScience. A korszakban zajlott a különösen csapadékos karni esős időszak (CPE), a kutatók úgy vélik, hogy ezt a mai nyugat-kanadai Wrangellia területén zajló vulkanizmus idézhette elő.

A szakértők szerint az esemény hatására rengeteg faj pusztult ki, lehetőséget adva a dinoszauruszok előretörésére.

Mike Benton, a Bristoli Egyetem munkatársa és a csapat tagja már 1983-ban felfedezte, hogy a korszakban átalakult a flóra, és a növényevőket is ökológiai katasztrófa sújtotta. A kutató hozzátette, a dinoszauruszok nagyjából 20 millió évvel korábban jelentek meg, de igazán csak a kihalási eseményt követően terjedtek el.

Kép: Getty Images

A csapat a korszakra vonatkozó geológiai és paleontológiai adatokat elemezte. A szakértők így jöttek rá, hogy az időszak vulkáni aktivitása óriási hatást gyakorolt a bolygóra, a csapadékmennyiség és a hőmérséklet is növekedett, ami jelentősen átalakította az élővilágot. A kihalási hullám után aztán az élőlények új csoportjai léptek színre.