Nincs visszaút a grönlandi gleccserek számára

Ha meg is tudnánk állítani a klímaváltozást, a grönlandi jégtömegek tovább olvadnának.

40 évnyi műholdas adatok alapján olyan mértékben összezsugorodtak a grönlandi gleccserek, hogy már akkor sem tudnának helyreállni, ha azonnal megszűnne a globális felmelegedés – írja a Phys.org.

A helyi jégtömegek elérték azt a pontot, amely után hiába rakódnak le rájuk újabb hórétegek, azok már nem tudják pótolni az elolvadó jeget.

Michalea King, az Ohiói Állami Egyetem munkatársa és a csapat vezetője szerint a műholdas képek arról árulkodnak, hogy az óceánba áramló olvadékvíz mennyisége már meghaladja a felszíni lerakódásét.

Kép: Getty Images

A szakértők több mint 200 gleccser havi adatait mérték fel, a megfigyelések azt mutatták, hogy mennyi jéghegy szakad le a gleccserekről, illetve hogy mennyi olvadékvíz kerül belőlük az óceánba. Úgy tűnik, hogy az 1980-as és az 1990-es években még nagyjából egyensúlyban volt a jégveszteség és a felhalmozódás. A 2000-es évekre ez megváltozott, a hó mennyisége nem nőtt, a gleccserek zsugorodása viszont felgyorsult.

Amennyiben az emberiségnek csodával határos módon sikerülne is rövidesen megállítania a klímaváltozás, a grönlandi jégtömegek tovább csökkennének. A probléma a világ számos pontjára hathat, hiszen a helyi gleccserek olvadása nagyban hozzájárul a tengerszint emelkedéséhez.