Augusztusban érdemes lesz az éjszakai égboltot nézni

Augusztus közepe izgalmasan alakul majd az amatőrcsillagászok számára.

Augusztus közepe izgalmasan alakul majd az amatőrcsillagászok és az égi jelenségek iránt érdeklődők számára. Ekkorra esik a Perseidák meteorraj maximuma, de a Jupiter, a Szaturnusz, a Mars, a Fiastyúk és bizonyos mélyég-objektumokok is láthatóak lesznek – utóbbiak olyan Naprendszeren kívüli égitestek, melyek nem minősülnek csillagnak. Sőt megfelelő körülmények között még a NEOWISE üstököst is érzékelhetjük, az objektum július végéig volt jól kivehető.

A Csillagvizsgáló Blogon egy új, Egy hét a csillagok alatt című kezdeményezéssel igyekeznek az embereket az éjszakai égbolt alá csábítani.

Augusztus 10-16. között a résztvevők első kézből tapasztalhatják meg a csillagászat izgalmait asztrofotósok, amatőrcsillagászok és szakértők segítségével.

Kép: Csillagvizsgáló Blog

Eddig országszerte közel húsz bemutatóhelyszín vállalt programokat az említett hétre, többek közt tartanak meteorokról és meteorrajokról szóló előadásokat, távcsöves bemutatókat, illetve lézeres csillagképtúrát is. A programok jellege és időpontja helyszínről helyszínre változik.

Kiemelt kép: Getty Images