Félreismerhettük a hatalmas kardfogú macskát

A Thylacosmilus atrox egy különleges erszényes faj volt.

A kardfogú macskafélék, így a kardfogú tigrisek a világ legismertebb fosszilis állatai közé tartoznak. Az élőlények ezen csoportjára sokan veszélyes ragadozókként gondolnak, a Bristoli Egyetem csapata által vezetett új vizsgálat viszont azt mutatja, hogy ez nem mindegyik fajra igaz – írja az EurekAlert.

A Thylacosmilus atrox nagyjából 5 millió éve élt a mai Argentína területén. A jaguár nagyságú erszényes állat jól ismert a paleontológusok között. Mivel a fajnak hatalmas, egyre növekvő szemfogai voltak, sokan úgy vélik, hogy még a kardfogúak között is félelmetes ragadozónak számított.

Kép: JULIUS T. CSOTONYI / Leemage via AFP

Christine Janis és kollégái átfogó elemzés alá vetették a faj koponyáját és fogait.

A csapat arra jutott, hogy az állat koponyája sokban eltért a mai és egykori ragadozó emlősökétől.

A kutatók úgy vélik, hogy a kardfogú hatalmas fogait rokonaitól eltérően nem a zsákmány megölésére, hanem a tetemek felnyitására használta. Az őrlőfogak felszíne arról árulkodik, hogy a faj főként puhább táplálékokat, feltételezhetően friss tetemeket fogyasztott, és nem a csontok összetörésére, hanem a belső szervekre specializálódott. Végezetül a macskaféle testfelépítése azt sugallja, hogy nem lehetett túl jó a préda üldözésében.