Egy rovar segíthet a parlagfű visszaszorításában

A parlagfű okozta allergia több millió európait érint.

Az invazív ürömlevelű parlagfű okozta allergia nagyjából 13,5 millió európait érint, évente pedig mintegy 7,4 milliárd euró egészségügyi kiadással jár. Egy új kutatás szerint a problémára egy, a kontinensen nem őshonos rovarfaj jelenthet megoldást – írja a BBC.

Az észak-amerikai eredetű parlagfű-olajosbogár véletlenül érkezett meg Európába 2013-ban.

A rovar a gyomnövény leveleit támadja, az olaszországi vizsgálatok alapján pedig hatására a parlagfű-pollen mennyisége 82 százalékkal csökkenhet.

A parlagfű szintén Észak-Amerikából származik, és már 30 európai országban van jelen.

Kép: PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance

Urs Schaffner, a svájci Nemzetközi Mezőgazdasági és Biotudomány Központ (CABI) munkatársa és kollégái azt mérték fel, hogy miként kontrollálhatnák a parlagfüvet a rovar segítségével. A szakértők arra jutottak, hogy a gyomnövény egészségre gyakorolt hatását eddig alábecsülték, a bogár viszont hozzájárulhatna a növény visszaszorításához.

A csapat az elérhető adatok alapján megállapította, hogy a rovarokkal 13,5 millióról 11,2 millióra csökkenthetnék az allergiások számát, és 7,4 milliárd euróról 6,4 milliárdra az egészségügyi kiadásokat. Fontos kiemelni, hogy a bogarak kontrollált bevezetése előtt átfogó vizsgálatokra van szükség, hogy felmérjék az adott országra gyakorolt hatásaikat, hiszen akár a haszonnövényeket is károsíthatják.