Brit területen is álltak német koncentrációs táborok

Először tárták fel az egyik ilyen tábort.

Szakértők egy csoportja először vizsgálta meg azon kevés német koncentrációs táborok egyiket, amelyeket brit területen alakítottak ki – írja az IFLScience. A második világháború alatt a Harmadik Birodalomnak csak a Csatorna-szigeteken sikerült brit földeket elfoglalnia, itt, Alderney szigetén a nácik munkatáborokat és megsemmisítő táborokat is létrehoztak. Az egyik ilyen helyszín Sylt volt, a régészek ezt tárták fel 2010 és 2017 között.

Bár a háború után az Egyesült Királyság megvizsgálta a területet, utóbb nem hozták nyilvánosságra az adatokat. A Staffordshire-i Egyetem csapata most olyan módszerekkel, így geofizikai vizsgálattal elemezte az egyik sylti létesítményt, melyekkel nem kellett hagyományos feltárást folytatniuk.

Kép: Getty Images

A németek hivatalos feljegyzései alapján 103 rab halt meg a helyszínen, de feltételezhető, hogy a szám ennél is magasabb volt, 700 körül mozgott.

A helyi táborok egy részét 1943-ban kezdték el koncentrációs táborrá alakítani, ekkor jelentősen nőtt a fogvatartottak száma.

Az átalakulás nyomait a mostani vizsgálat is felfedte.

A létesítményben a rossz higiéniai körülmények, a zsúfoltság és az SS-tisztek kegyetlensége miatt magas volt a halálozási arány. Később több túlélő is beszámolt az Alderney-en tapasztaltakról. A szakértők bíznak benne, hogy új kutatásukkal ismertebbé válhat az elfeledett brit koncentrációs táborok története.