Koronavírus: nem valószínű, hogy a rendelt étel fertőz

Egyelőre nincs bizonyíték rá, hogy a vírus étellel is terjedne.

A szakértők egyelőre nem találtak bizonyítékot arra, hogy az új koronavírus ételen keresztül is képes lenne fertőzni – írja a Live Science. Benjamin Chapman, az Észak-Karolinai Állami Egyetem munkatársa szerint ennek ellenére érdemes kiemelni, hogy még rengeteg a kérdőjel a kórokozóval kapcsolatban.

A kutatók úgy vélik, hogy a koronavírus okozta betegség (COVID-19) elsősorban emberről emberre adódik át, és csak ritkább esetben terjed a fertőzött felületek, majd az orr, a száj vagy a szem érintésével.

Egyes vizsgálatok alapján a kórokozó akár napokig is fennmaradhat bizonyos felületeken, de az erre vonatkozó kutatási eredmények folyamatosan alakulnak.

Ha a koronavírus terjedhetne is ételen keresztül, az alapvető higiéniai intézkedések, így a főzés előtti kézmosás, illetve a megfelelő hőmérsékleten történő sütés és főzés jelentősen csökkenthetik a fertőzés kockázatát. Az étteremből rendelt ételeket eleve komoly előírások szerint készítik el, így alapból igen alacsony a megbetegedés esélye. Sok baktériummal ellentétben a vírus ráadásul nem képes az ételen belül szaporodni.

Chapman szerint nem kizárható, hogy bizonyos esetekben a COVID-19 ételen keresztül is elkapható, az eddigi tudományos adatok viszont nem igazolták még ezt.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu