Holnaptól betör a hideg

Péntekre a maihoz képest komolyabb lehűlés és eső érkezik, majd hullámzásba kezd időjárásunk, még hó is lehet.
Kapcsolódó cikkek

Az elmúlt napok esős, de azért sokszor napos, kellemesen enyhe időjárása már meg is haladta a március elején elvártat, csütörtökön pedig eléri a csúcsot. A szikrázó napsütést ma még csak kevés gomolyfelhő zavarja meg, a szél viszont az ország nagy részén erős, néhol viharossá fokozódik, a lényeg azonban a meleg: a legmagasabb hőmérséklet sok helyen átlépi a 20 fokot, az átlag 18-22 Celsius-fok között alakul.

Jön a hideg

Pénteken azonban a nyugat-keleti irányúra forduló áramlás hátán északnyugat felől egy hidegfront érkezik hazánk térségébe, ami a maihoz képest jókora változást okoz. Sok helyen elered az eső, de jelentős mennyiség nemigen várható, délutántól pedig elkezd felszakadozni a felhőzet.

A markáns változás a lehűlésben jelentkezik majd. Hajnalonként többfelé ismét enyhe fagyok jelentkezhetnek, és a legmelegebb órákban is legfeljebb 8-15 fokra számíthatunk

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Teljesen rendben is van így, ez a március derekán elvárható időjárás. Hosszabb távon állandó hullámzásra számíthatunk, visszaköszönhet a tél is.

Visszatérhet a tél

A pénteki lehűlés után jelen állás szerint úgy tűnik, a jövő hét közepén némi enyhülés tapasztalható majd, a hónap végén pedig ismét lehűlés következik, március tartogathat még meglepetést. A hónap végére késő februárt idéző napok jöhetnek:

borongós, csapadékos idő valószínű hajnali fagyokkal, a hegyekben havazhat, a csúcshőmérsékletek pedig 6-7 fok között alakulnak majd.

Az pedig már messze lesz az átlagtól, március végén már 15-18 fok lenne az elvárható, és az éjszakai hőmérsékletek sem nagyon süllyednek 0 fok alá.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu