Komoly betegséget jelezhet a kajakóma

Az inzulinrezisztenciával mindenképpen foglalkozni kell, hiszen a meddőségek egy jelentős hányadában ez a betegség húzódik meg a háttérben. Csakhogy az IR-t elég nehéz felismerni, mert tünetei rengeteg dolgot jelenthetnek. Sokszor pedig egyes jelenségeket még csak nem is élünk meg tünetként, holott azok.
Kapcsolódó cikkek

Az inzulinrezisztenciát valószínűleg már nem kell bemutatni. Tudjuk, hogy a sejteknek ilyenkor több inzulinra van szüksége adott mennyiségű cukor felvételéhez, és azt is tudjuk, hogy hosszabb távon a kezeletlen betegség több, mint 50%-os eséllyel válik kettes típusú cukorbetegséggé – írja a dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos a ratkotunde.hu weboldalon.

A kialakulásában a genetikai hajlam is közrejátszik, de legfőképpen a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és egyes tápanyagok hiánya, mint a D-vitaminé a fő probléma. Az IR pedig gyakori, nem is hinnének mennyire. Sajnos pontos adatok nem állnak rendelkezésre a szűrővizsgálatok hiánya miatt, de a szakemberek

éleménye alapján gyakoribb probléma, mint a cukorbetegség.

Tünetek

Az IR kezdetben tünetmentes, mint a legtöbb hasonló, életmódból, tápanyaghiányból adódó betegség. A későbbiekben pedig egyértelmű jeleket is ad, amik például a PCOS. Ez azonban már egy társult betegség, és a tünetek közt sok olyan van, amiről nem gondolnánk, hogy az inzulinrezisztencia jelenlétére utalhat.

Ilyen tünet lehet az almaszerű elhízás, vagyis az „úszógumi” megjelenése, vagy depresszió is. Ismert még a fokozott szőrnövekedés az arcon, de emellett a hajhullás is figyelmeztető jel lehet. Azonban sokan elfelejtik, hogy a köznyelven csak „kajakómaként” emlegetett jelenség is ide sorolható.

Amikor étkezések után néhány perccel az ember úgy érzi, menten leragad a szeme, és semmit nem képes csinálni, az IR egyik jellegzetes kísérője lehet.

Hogy időben felismerjük a bajt kiemelten fontos, hiszen sokszor csak akkor szembesülünk a betegséggel, amikor kiderül: meddőség alakult ki.

Fotó: iStock

Életmódváltás és tápanyagpótlás

Mivel az IR is sokszor akkor kerül elő, amikor egy pár elhatározza, hogy családot alapít, így a felkészülési időszak már az IR elleni fellépést is magában foglalja. Ennek a betegségnek a legfőbb ellenszere a megfelelő életmód, és a megfelelő tápanyagbevitel. A rendszeres mozgás és az egészséges étkezés ebben az esetben elengedhetetlen.

A hölgyek számára, akik családot is szeretnének emellett mindenképpen javasolt várandósvitamin szedése is. Ezzel egyrészt a szervezetet lehet felkészíteni a hatalmas kihívást jelentő terhességre, másrészt az olyan anyagokat lehet hathatósan pótolni, mint

a D-vitamin, melynek hiánya erősen közre játszik az IR kialakulásában.

A tápanyagpótlás azonban csak akkor lesz igazán sikeres, ha a bevitt anyagok szerves, biológiailag aktív kötési formában (-citrát, -glükonát) vannak jelen. Így a hasznosulásuk akár 80%-kal is jobb, ellenkező esetben a legtöbbször csak drága vizeletet kapunk, mivel a bevitt anyagok jelentős hányada egyszerűen kiürül a testből.

A várandósságra való felkészülésnél azt is tartsuk szem előtt, hogy minden trimeszternek más a tápanyagigénye. Vagyis a kiválasztott készítmény esetében nem csak a szerves kötés, hanem a megfelelő tagoltság is elengedhetetlen.

Fotó: iStock

Van remény?

Sokan kérdezik, hogy van-e remény az IR-ből való gyógyulásra, illetve arra, hogy családot alapíthassanak, miután a betegség miatt meddőséggel küzdenek. A jó hír, hogy van remény, a rossz, hogy nem egy csapásra érhető el.

Mivel a betegség kialakulása is igen lassú, így kezelése sem megy egyik napról a másikra. Az is tény, hogy ahhoz, hogy ne térjen vissza a gond az életmódváltás elengedhetetlen, de mindemellett a családalapítás a megfelelő támogatással gond nélkül megtörténhet, az egészségesebb életmód pedig több energiát is ad, amit utána a gyerekekre lehet fordítani.