A magyarok szerint is a klímaváltozás az egyik legfontosabb probléma

A szakértők 27 ezer uniós lakost vontak be az októberi kutatásba.

Az Európai Parlament megbízásából idén októberben készült Eurobarométer felmérés szerint az európaiak jelentős része, 32 százaléka gondolja úgy, hogy az éghajlatváltozás és a környezet megóvása a legfontosabb ügy azok között, amelyekkel az európai parlamenti képviselőknek foglalkozniuk kellene.

Tizenegy tagállamban, különösen Svédországban (62 százalék), Dániában (50 százalék) és Hollandiában (46 százalék) ez a leggyakrabban említett téma. A vizsgálatban mintegy 27 ezer uniós lakos vett részt, az alanyok mind 15 év felettiek voltak.

Magyarországon 30 százalék gondolja úgy, hogy ez az EP képviselőinek legfontosabb feladata.

Az elmúlt évben a fiatalok által vezetett tüntetések milliókat mozgatták meg az Európai Unióban és azon kívül. A klímaváltozás már a májusi európai választáson is az egyik központi téma volt.

Az Eurobarométer kutatásában a legsürgetőbb környezetvédelmi ügyre is rákérdeztek. Az európaiak abszolút többsége (52 százaléka) szerint a klímaváltozás az, ezt követi a levegőszennyezés (35 százalék), a tengerek szennyezése (31 százalék), majd az erdőirtás és a növekvő hulladékmennyiség (28-28 százalék).

Fotó: iStock

David Sassoli, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének olasz tagja és a parlament elnöke hétfőn érkezik Madridba az ENSZ éghajlatváltozási konferenciára.

Ez a felmérés egyértelműen mutatja, hogy az európaiak végre lépéseket várnak az Uniótól az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A Parlament épp tegnap fogadott el Strasbourgban egy állásfoglalást, amely éghajlati és környezeti vészhelyzetet hirdet Európában és a világon”

– mondta Sassoli.

Az új Eurobarométer felmérésből kiderül, hogy tízből hat európai gondolja úgy, hogy a fiatalok által vezetett tüntetések nemzeti és európai szinten is közvetlen hatással vannak a politikára. A magyaroknál ez az arány 67 százaléka.

Kiemelt fotó: iStock