Bölények költöztek az Őrségbe

Az állatok élőhelye egyelőre elzárt, csak szakértők közelíthetik meg.

Németh Csaba, az Őrségi Nemzeti Park igazgatóhelyettese szerint európai bölényeket telepítettek az Őrségi Nemzeti Park egy hetven hektáros, fokozatosan újra vadonná alakuló területére – írja az MTI.

Egy nemzeti parkban szükség van olyan nagy kiterjedésű, összetett, több élőhelyet, gyepet, erdőt magába foglaló részekre is, ahol egyáltalán nincs emberi beavatkozás, és ahol lehetőség szerint a természet minden alkotóeleme jelen van, beleértve a korábban kipusztított állatokat is

– mondta Németh Csaba, hozzátéve, hogy csak így érthető meg a természet valódi működése.

Fotó: iStock

A nemzeti park vezetése több mint egy évtizede döntött úgy, hogy létrehoz egy, a természetes vadonhoz hasonló területet, ahova aztán visszatelepíti az egykor őshonos állatokat. Az igazgatóság az elmúlt évek során megvásárolta a Kondorfa község határában található úgynevezett Hegy-völgy területét, az átalakítások után pedig idén tavaszra elkészült a teljes élőhely körül egy speciális, ötezer méter hosszú, hét vezetékszálból álló elektromos kerítés is.

A bölényeket Szalafőn, az Őrségi Népi Műemlékegyüttes mögött kialakított bemutató területen helyezték el, innen szállították át az állatokat új, remélhetőleg a vadonhoz egyre jobban hasonlító tágasabb élőhelyükre.

Az állatok azóta önállóan élnek, a vadont pedig a táplálkozásuk és a taposásuk alakítja. A bölények egy zárt területen élnek, ahová szigorú biztonsági szabályok betartásával jelenleg csak a szakemberek léphetnek be. Európai bölények azonban a nemzeti park szalafői bemutatóhelyén továbbra is megtekinthetők.

Kiemelt fotó: iStock