Így néz ki egy 30 millió éves penészdisznó

Új, parányi állatfajt fedeztek fel 30 millió éves borostyánban.

Szakértők egy csoportja parányi gerinctelen állatok maradványaira bukkant borostyánban – írja a CNET. A külsejükben a medveállatkákra emlékeztető élőlények a kutatóktól a penészdisznó (mold pig) nevet kapták,

ez az állat külsejére és táplálkozására utal.

A 30 millió éves faj több ezer példánya konzerválódott, a fosszíliákat a Dominikai Köztársaság területén azonosították. A penészdisznókat George Poinar Jr., az Oregoni Állami Egyetem munkatársa írta le új tanulmányában.

Kép: George Poinar Jr.

Az állatok bizonyos vonásaikban az atkákra és a medveállatkákra hasonlítottak, de saját egyediségeik is voltak. A hivatalosan Sialomorpha dominicanának nevezett faj különlegessége, hogy a borostyánnak köszönhetően környezete is konzerválódott.

Az elemzés során Poinar arra jutott, hogy az állatok főként gombákat fogyasztottak, növekedésük során pedig vedlettek. A kutató szerint nem tudni, hogy a penészdisznó vonala mikor fejlődött ki, mikor tűnhetett el, illetve hogy vannak-e még leszármazottai.

A gyanta megkövesedése során kivételes leleteket képes létrehozni. A ragacsos anyagba tapadó állatok és növények rendkívüli módon konzerválódnak, az ilyen fosszíliák pedig egy-egy élőhelyről is sokat elárulnak, hiszen gyakran több, egymás mellett élő faj egyedeit őrzik.

Kiemelt kép: George Poinar Jr.