Azonosíthatták Cook kapitány elveszett hajóját

A szakértők úgy vélik, megtalálták az Endeavour roncsát.

A kutatók úgy vélik, megtalálták az Endeavour roncsát – számol be az IFLScience. A hajó volt az a jármű, mellyel James Cook első expedícióján vett részt. 1768 és 1771 között a kapitány és jelensége körbehajózta a földet, és olyan helyekre jutottak el a Csendes-óceánon, ahol nyugati emberek korábban nem jártak.

A legendás hajót az út után eladták, majd az amerikai függetlenségi háború alatt csapatokat szállított az államokba. A hajó 1778-ban sülyledt el a Narragansett-öböl közelében, miután a franciák blokád alá vonták a térséget. Ekkor a vitorlás már a Lord Sandwich nevet viselte.

Kép: Wikimedia Commons/Közkincs

A kutatók régóta keresik a hajó roncsát, a közelmúltban pedig a Rhode Island-i Tengerészeti Régészeti Projekt csapata bejelentette, hogy azonosíthatták a maradványokat.

A szakértők a Narragansett-öbnél fedeztek fel egy roncsot, melynek szerkezete az Endeavouréra emlékeztet.

A lelőhelyen a kutatók egyéb maradványokra, például textíliákra és üvegre is bukkantak.

A régészeket 2016-ban Londonban felfedezett történelmi dokumentumok vezették nyomra. A feljegyzések igazolták, hogy a hajó valóban az öböl közelében süllyedt el. Bár a forrásokban nem tettek róla említést, a kutatók feltételezték, hogy a hajó fenekén szándékosan fúrtak lyukakat, hogy elsüllyeszthessék a vitorlást, és ne foglalhassák el a franciák. A most feltárt roncson a búvárok találtak egy ilyen furatot.

A csapat szerint további elemzésekre lesz szükség, hogy megbizonyosodjanak róla: valóban az Endeavourt fedezték fel.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Közkincs