Minden nap százak halnak meg az alkohol miatt

Még mindig komoly problémát jelent az alkohol Európában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss jelentése szerint nem csökkent az elvárásoknak megfelelően Európában az alkoholfogyasztás, noha minden ország aláírta a 2012-2020-as Európai Alkohol Akciótervet. A kontinensen továbbra is több alkoholt fogyasztanak, mint bármelyik másik földrészen.

Fotó: iStock

A 2010-2016 között begyűjtött adatok alapján az érintett időszakban évente 290 ezer európai halt meg alkoholhoz köthető okok miatt.

Ez megközelítőleg napi 800 halálesetet jelent.

A 15 év feletti uniós, illetve norvégiai és svájci lakosok hetente átlagosan több mint két üveg bornak megfelelő mennyiségű alkoholt vesznek magukhoz. Ugyanakkor a jelentősebb alkalmi ivászatok is komoly problémát jelentenek: a populáció 30,4 százaléka fogyasztott az adatfelvételt megelőző 30 napban egy alkalommal 60 grammnál több tiszta alkoholt.

Dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO regionális igazgatója szerint sok európai országban visszaesett a fogyasztás, de a csökkenés megtorpanni látszik. Éppen ezért a döntéshozóknak végre kell hajtaniuk azokat a stratégiákat, amelyek bizonyítottan hatásosak.

Az információk alapján a kontinensen az alkohol felelős az összes haláleset 5,5 százalékáért, a fiatal felnőttek esetében pedig a helyzet még súlyosabb. Ebben a csoportban minden negyedik halált az ital okoz.

Kiemelt fotó: iStock