Súlyos olajkatasztrófa fenyeget

2015 óta vesztegel egy olajszállító Jemen partjainál.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) szerint felrobbanhat, és órási környezeti katasztrófát okozhat az az olajszállító hajó, amelyik 2015 óta vesztegel elhagyatottan a jemeni partoknál – írja az MTI. A hajó tartályaiban csaknem 1,1 millió hordó nyersanyag van.

Mivel a tanker nem üzemel, a tartályokban található biztonsági gázok, amelyek a nyersolajból elillanó robbanékony gázok felgyülemlését gátolják, idővel elszivárognak, ez pedig katasztrofális detonációhoz vezethet.

Mark Lowcock, az OCHA vezetője szerint a szervezet vizsgálócsoportot akart küldeni az ellenőrzés alatt álló helyszínre, de nem tudta megszerezni az ehhez szükséges engedélyeket.

A SAFER nevű olajszállító a Vörös-tenger partjainál fekvő Rász Ísza kikötőjének közelében vesztegel, a térség a nemzetközileg elismert jemeni kormány ellen lázadó húszik ellenőrzése alatt áll. Lowcock úgy véli, hogy az Irán által támogatott milíciák szándékosan késleltetik a helyzet felmérését. A lázadópárti al-Maszíra televízió szerint a húszik a vizsgálócsoport beengedéséért azt kérik, hogy eladhassák a tankerben lévő olajat.

Fotó: iStock

A hajó felrobbanása súlyos helyzetet alakítana ki.

A képzeletükre bízom, milyen károkkal járna egy ilyen katasztrófa a környezetre, a hajózási útvonalra és a világgazdaságra nézve”

– tette hozzá Lowcock.

A hajó a polgárháborút megelőzően a jemeni állami olajvállalat tulajdonában állt. A tartályaiban lévő olaj értéke akár a 60 millió dollárt (körülbelül 17 milliárd forint) is meghaladhatja.

Kiemelt fotó: iStock