A mostani hőhullám csak a kezdet

Egy új kutatás szerint a júniusi európai hőhullám a klímaváltozás miatt volt ilyen forró.

Szakértők szerint az éghajlatváltozás miatt lehetett az átlagosnál 4 Celsius-fokkal melegebb a júniusi európai hőhullám – írja az MTI. A kutatók számítógépes modellezéssel mérték fel, hogy a június 26-28-i európai hőhullám idején mekkora lett volna normál esetben a várható átlaghőmérséklet.

A klímaváltozás többé már nem egy absztrakt növekedés a globális átlaghőmérsékletben, ez egy olyan különbség, amelyet érezni lehet, ha kilépünk a hőhullámba”

– mondta Geert Jan van Oldenborgh, a Holland Királyi Meteorológiai Intézet munkatársa. A World Weather Attribution (WWA) projekt jelentése alapján a hasonló rendszeres hőhullámok egy évszázaddal ezelőtt 4 Celsius-fokkal hűvösebbek lehettek.

A kutatók azt is megállapították, hogy a klímaváltozás miatt ötször gyakoribb a valószínűsége a rekordmeleg hőhullámoknak.

Olyan hőhullámot tapasztaltunk, amelynek az intenzitása átlagos lesz az évszázad közepére”

– mondta Robert Vautard, a Francia Tudományos Kutatási Központ szakértője.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) pénteken közölte, hogy 2019 lehet az egyik legmelegebb év a feljegyzések kezdete óta, és a 2015-2019-es időszak a legmelegebb ötéves periódus. A szervezet szerint az európai hőhullám teljesen összhangban van az üvegházhatású gázok okozta időjárási szélsőségekkel.

Kiemelt fotó: iStock