Érthetetlen, ami az Antarktisznál történik

Az elmúlt öt évben rekordalacsonyra zsugorodott az Antarktika körüli tengeri jég kiterjedése.

Műholdas felvételek alapján az elmúlt öt évben rekordalacsonyra zsugorodott az Antarktika körüli tengeri jég kiterjedése – írja az MTI. 1979 óta a déli kontinens körüli jég folyamatosan gyarapodott, 2014-ben érte el a maximumát. Három évvel később azonban a tengeri jég éves átlagos kiterjedése a legkisebb volt, és 2019-ben is a legkisebb május-júniusi kiterjedést mérték.

A szakértők értetlenül állnak a jelenség előtt.

Az antarktiszi tengeri jég átlagkiterjedése 2014-ben 12,8 millió négyzetkilométer volt, 2017-ben viszont rekordalacsony, 10,7 millió négyzetkilométer. Claire Parkinson, a NASA klímakutatója szerint ekkora jégveszteség három év alatt példátlanul gyorsnak számít.

Fotó: iStock

Az antarktiszi tengeri jég 2018-ban csekély mértékben nőtt ugyan, de a második legkisebb kiterjedésű volt 1979 óta. Jelenleg a térségben tél van, és a jégnek híznia kellene, a műholdfelvételek alapján viszont idén a legkisebb a tengeri jég májusi és júniusi kiterjedése.

Miközben az Északi-sark térségében általános a melegedés és a jég olvadása, az antarktiszi tengeri jég esetében a növekedés általánosabb jelenség. Parkinson szerint amikor a tengeri jég kiterjedése az Antarktisz térségében folyamatosan nő, a kutatók a szél- és légnyomás-mintázatokban beállt fordulattal, az óceáni áramlatok változásával, vagy olyan rendszeres éghajlati jelenségekkel magyarázzák, mint az El Nino. Ezek most nem kielégítő magyarázatok, és rejtély, hogy mi fog történni a közeljövőben.

Kiemelt fotó: iStock