Háborúval fenyegetőzik a szeméttel elárasztott ország

Visszaszállítják Kanadába a Fülöp-szigeteken lerakott hulladékot.

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök arra utasította kormányát, hogy egy hajózási magánvállalattal szállíttassák vissza Kanadába azt a jelentős szeméttömeget, amelyet öt éve hoztak át az ázsiai országba – írja az MTI.

Duterte elnök úr dühös, mert Kanada túlságosan sokat késlekedik szemetének elszállításával”

– mondta Salvador Panelo elnöki szóvivő.

Ha Kanada nem fogadja vissza a szemetét, akkor a felségvizein hagyjuk azt”

– tette hozzá kiemelve, hogy a szállítás költségeit a manilai kormány állja.

A Fülöp-szigetek egy héttel korábban azonnali hatállyal hazarendelte kanadai nagykövetét és követségének több más diplomatáját, amiért Kanada nem teljesítette a május 15-ei határidőt. Az észak-amerikai ország 2013-2014-ben több mint 100 konténernyi hulladékot rakott le a Fülöp-szigeteken.

Fotó: iStock

A kanadai kormány annak idején nem támogatta a szemét exportját, ehelyett magánvállalatok intézték azt. Éppen ezért úgy gondolják, hogy nem az ő felelősségük a hulladék elszállítása, ugyanakkor dolgoznak a megoldáson.

Duterte már a múlt hónapban kijelentette, hogy visszaszállíttatja a hulladékot Kanadába, még ha ez háborúhoz vezet is.

A Fülöp-szigetek többször tiltakozott diplomáciai úton a késlekedés ellen, amióta egy bíróság 2016-ban úgy döntött, hogy a szemetet vissza kell szállítani.

A két ország viszonya egy másik ügy miatt is feszült. Duterte tavaly úgy döntött, hogy mégsem vásárol 233 millió dollár (több mint 68 milliárd forint) értékben helikoptereket Kanadától, miután Ottawa kifejezte aggodalmát, hogy a manilai kormány a lázadók elleni hadműveletekben vetheti be azokat.

Kiemelt fotó: iStock