Veszélyben a banán a klímaváltozás miatt

A kutatók úgy gondolják, hogy a globális felmelegedés elősegítette egy, a banánra veszélyes gombafaj terjedését.

Egy új kutatás szerint a klímaváltozás is hozzájárult a banánokra veszélyes gombafertőzés, a fekete Sigatoka-betegség terjedéséhez – írja a Phys.org. A Pseudocercospora fijiensis faj a 20. században kezdett el problémát okozni Ázsiában, 1972-ben Hondurasban, 1998-ban Brazíliában jelent meg, mára pedig Amerika több banántermesztő térségét is fenyeget, még Floridában is fel-felbukkan.

Daniel Bebber, az Exeteri Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a gomba rendkívül érzékeny az időjárásra és a mikroklímára.

A szakértők friss adatai alapján a hőmérséklet és a páratartalom változása nagyban hozzájárult a Pseudocercospora fijiensis terjedéséhez.

A fertőzés által érintett területeken az 1960-as évek óta 44 százalékkal nőtt a megbetegedés kockázata, emellett a nemzetközi kereskedelem is hozzájárult, hogy a gomba újabb régiókba jusson el. Az elemzésben a csapat klimatikus információkat, illetve a betegséghez köthető járványok adatait tanulmányozta.

Fotó: iStock

Azt egyelőre nem tudni, hogy a klímaváltozás hosszabb távon miként hat a fajra. Mivel az éghajlatváltozás a legtöbb területen a csapadék csökkenésével jár majd, elképzelhető, hogy idővel visszaszorul a gomba. A szárazság ugyanakkor nem fog kedvezni a banántermesztésnek, hiszen megnehezíti az ültetvények vízellátását.

Pseudocercospora fijiensis spórái a levegő segítségével érik el a banánleveleket, a fertőzés akár 80 százalékkal is csökkentheti a terméshozamot.

Kiemelt fotó: iStock