Komoly áttörést értek el a csillagászok

Elképzelhető, hogy elkészült az első felvétel egy fekete lyukról.

Áttörő, a fekete lyukakat érintő felfedezésről fog beszámolni az European Southern Observatory (ESO) csapata április 10-én – számol be a CNET. A szakértők az Eseményhorizont Távcső (EHT) első úttörő eredményeit fogják ismertetni.

A teleszkópot azzal a céllal hozták létre, hogy alaposabban is megfigyeljék a fekete lyukakat, és elkészítsék az első felvételt egy ilyen objektumról, egészen pontosan egy fekete lyuk eseményhorizontjáról. Ez az a régió az objektumok körül, ahol a fekete lyuk felé áramló anyag felhalmozódik. Azt egyelőre nem tudni, hogy az EHT pontosan milyen áttörést is ért el.

Még idén elkészülhet az első fotó egy fekete lyukról
Az Eseményhorizont Teleszkóp áprilisban kezdi majd meg működését.

Az Eseményhorizont Távcső fejlesztése 13 éve kezdődött. A teleszkóp valójában egy olyan rendszer, amely több földi teleszkópból áll. Az EHT-val eddig több fekete lyukat, így a Tejútrendszer magjában fekvő Sagittarius A*-t és a közeli Messier 87 galaxis közepén lévő objektumot is megpróbálták megörökíteni. A szakértők a rendszerrel az eseményhorizont által kibocsátott rádiójeleket rögzítik, majd ezeket próbálják meg képpé alakítani.

Legutóbb 2017 áprilisában gyűjtöttek adatokat, elképzelhető, hogy április 10-én ennek a kutatásnak az eredményeit fogják ismertetni. Az ESO közleménye alapján komoly bejelentésre számíthatunk, nem kizárható, hogy rövidesen meglátjuk az első felvételt egy fekete lyukról.

Az ESO sajtókonferenciája magyar idő szerint 3 órakor kezdődik majd, az eseményt az ESO honlapján, az Európai Kutatási Tanács honlapján és a közösségi médiában is közvetíteni fogják.

Kiemelt kép: iStock