Hamarosan vízilómészárlás kezdődhet

A zambiai kormány öt év alatt 2 ezer víziló leölését engedélyezné a Luangwa folyó völgyében. A döntés miatt természetvédők tiltakoznak.
Kapcsolódó cikkek

A zambiai Turisztikai Minisztérium azzal indokolja a vadászati programot, hogy a Luangwa Nemzeti Parkban túl sok víziló él – írja az MTI. A folyó vízhozama folyamatosan csökken, és a lépfenejárvány kitörését is meg akarják előzni. A nemzeti parkban jelenleg mintegy 13 ezer víziló él, a hatóságok szerint ugyanakkor a park csak 5 ezer egyedet tud befogadni. A vízilóirtás a vadászati szezon májusi kezdetével indulhat meg.

A Born Free és más természetvédő szervezetek szerint a zambiai kormány cinikus módon vadgazdálkodás és járványmegelőzés címén, valójában azonban haszonszerzésből akarja megnyitni fizető trófeavadászok előtt a vízilóvadászatot.

A Born Free becslései alapján a vízilóvadászat 3,3 millió dollár bevételt hozhat.

Egy dél-afrikai szafariszervező 14 600 dollárért kínál vadásztúrát a Luangwa-völgybe öt víziló elejtésének lehetőségével, 5600 dollárért két állatot lehet kilőni.

A zambiai kormány már többször is előállt hasonló ötlettel, legutóbb 2016-ban, de mindeddig meghátrált a tiltakozások miatt. A természetvédők szerdán hívták fel a figyelmet az egyébként már tavaly ősszel bejelentett újabb tervezetre, mivel immár megjelentek a konkrét túrahirdetések dél-afrikai szafariszervezők honlapján. A Turisztikai Minisztérium több hírügynökségnek is megerősítette, hogy kitart a vízilóállomány megtizedelésének terve mellett.

A nílusi vízilovat nem fenyegeti kihalás, a természetvédelmi státusza szerint azonban sebezhető a faj. A Born Free szerint napjainkban nagyjából 130 ezerre tehető a vadon élő vízilovak száma.

Kiemelt fotó: Pixabay