Olyan holdfogyatkozás lesz pénteken, amit csak egyszer látunk egy életben

"A ma élő emberek számára ez egy egyszeri és megismételhetetlen esemény lesz."

Az évszázad leghosszabb, 103 perces teljes holdfogyatkozása lesz pénteken, a Mars pedig 15 éve nem volt ilyen közel a Földhöz, mint ezekben a napokban.

A holdfogyatkozást, mely Európából is megfigyelhető lesz, a különösen fényes és közeli Mars látványa egészíti ki. A vörös bolygó ebben az időszakban könnyebben, szabad szemmel is megfigyelhetővé válik – közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

A ma élő emberek számára ez egy egyszeri és megismételhetetlen esemény lesz

– mondta Sven Melchert, a német Csillagbarátok Egyesületének elnöke.

A Hold péntek este közép-európai idő szerint 19 óra 13 perckor lép a Föld félárnyékába, tehát elkezdődik a félárnyékos holdfogyatkozás, 20 óra 24 perckor pedig belép a teljes árnyékba, ezzel elkezdődik a részleges holdfogyatkozás. A teljes holdfogyatkozás fázisa 21 óra 30 perckor veszi kezdetét, a maximális elsötétedés 22 óra 22 perckor lesz.

A Mars és a Föld július 31-én csupán 57,6 millió kilométer távolságra lesz egymástól, a Mars július 27. és 30. között lesz a legfényesebb, így szabad szemmel is megfigyelhető.

Varázslatos! Úgy világít, mint egy repülőtéri leszállófény. Nem annyira fényes, mint a Vénusz, de vöröses-narancsos színe miatt nem lehet eltéveszteni az égbolton

– mondta Harry Augensen, a pennsylvaniai Widener Egyetem csillagásza.

Ennél közelebb csak 2003-ban volt a Mars a Földhöz, amikor a két bolygó között csak 55,7 millió kilométer volt: ez volt a legközelebbi pozíciójuk az elmúlt mintegy 60 ezer évben, és hasonló jelenség nem is történik 2287-ig – közölte a NASA.