Készüljön: este jön az ítéletidő

Ha valaki azt hitte, zavartalan hetet tölthet a Balatonnál, nagyot tévedett: szerdán rengeteg eső és 20-25 fok lesz, miközben keleten marad a nyár. Igaz, zivatarokkal tarkítva.
Kapcsolódó cikkek

A hétvége csak azoknak alakult jól, akik nem a kánikulát kedvelik és egy kis esőtől sem riadnak meg, de vasárnap azért országszerte már inkább a nyárban érezhettük magunkat.

Légörvény után a front

A galibát okozó hidegfront kelet felé hagyta el Magyarországot, de hétfőn még visszaköszönt:

A front lelassult a Fekete-tenger nyugati medencéje fölött, és ott egy önálló hideg légörvényt hozott létre, Romániát kiadós esővel árasztotta el, hazánk délkeleti tájain pedig 20 fokra hűtötte a levegőt. Hétfőn mintha két évszak lett volna jelen az országban

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A hideg légörvény, más néven hidegcsepp minden nyaraló rémálma, egy örvénylő ciklon öregedésével kialakuló időjárási jelenséget takar – itt olvashat róla közérthetően. Ami viszont ma minket elér, az egy igazán friss, mondhatjuk úgy is, frissítő hidegfront lesz.

Ősz és nyár szerdán is

Jelen számítások szerint este 22 óra körül lépi át a határt Ausztria irányából.

Nyomában bőséges csapadékot kapunk, a nyugati országrészben és a délkeleti megyékben 30-40 mm is eshet, a zivatarok környékén erős, 75 kim/órát meghaladó széllökésekre számíthatunk. Ahol felhők és eső, ott nyilván lehűlés is várható, ez most elsősorban a nyugati területeket érinti.

A Dunántúlon 20-25 fok, az osztrák határ közelében 20-21 fok lesz a maximumhőmérséklet szerdán, miközben keleten marad a nyár.

Csütörtökre aztán el is hagyja kishazánkat, ettől kezdve nagy lépésekkel jön vissza a nyár.

A részletek

Nézzük a részleteket a Kiderül.hu előrejelzése alapján:

Kedden

Szerdán

Csütörtökön

Pénteken

Szombaton

Vasárnap

(Kiemelt kép: MTI/Varga György)