13 éve van szökésben egy állatkerti flamingó

13 évvel ezelőtt egy kansasi állatkertből szökött el az a flamingó, amelyet a közelmúltban Texasban azonosítottak. Úgy tűnik, hogy a madár tökéletesen elboldogul a természetben.
Kapcsolódó cikkek

A 492-es jelű rózsás flamingó (Phoenicopterus roseus) egyik társával még 2005-ben szökött meg a Sedgwick Megyei Állatkertből – írja az IFLScience. A madarakat 2004-ben 38 fajtársukkal együtt Tanzániából szállították át Amerikába.

A Magyar Medve minden észlelése egy videóban
Íme A Medve 300 kilométeres útja keresztül Magyarországon.

Az állatkertnél máig nem túl szívesen beszélnek a madárszökésről.

Alapvetően egy hiba volt. Nem szeretjük ezt a történetet

– nyilatkozta Scott Newland, az állatkert madárkurátora.

A szakértő szerint az élőlények már kifejlettek voltak, amikor megérkeztek Kansasba. Ha a madarak még fiókák lettek volna, szárnyaikat elmetszhették volna, hiszen a fiatal egyedeknél a szárnyakban lévő csontok még nem keményedtek meg. A kifejlett egyedeknél ugyanakkor a szárny metszése komoly fájdalmakkal jár.

Így a szakértők a madarak tollait nyírták meg, hogy ellehetetlenítsék a repülésüket. A vedlés miatt a műveletet minden évben meg kell ismételni.

2005 júniusában azonban az állatkert gondozói nem vették észre, hogy a 492-es és a 347-es jelű egyed tollai túlságosan megnőttek. Az élőlények kihasználták a lehetőséget, és megszöktek.

A páros néhány napig a környéken maradt, a szakértők pedig többször is megpróbálkoztak a befogásukkal, azonban az időjárás közbeszólt.

Július 4-re, épp a függetlenség napjára hatalmas vihar alakult ki, a madarak pedig nyom nélkül eltűntek.

A szakértők manapság úgy gondolják, hogy 347 már elpusztult, 492 viszont kifejezetten jól érzi magát. A példány hatalmas távolságot, nagyjából 1000 kilométert utazott, hogy elérje Texast, ahol múlt héten ismét megpillantották.

Az ismeretlen nemű madár utóbb egy karibi flamingó (Phoenicopterus ruber) képében új barátot szerzett magának. A másik madár szintén meg van jelölve, kódja HDNT.

Mivel a flamingók a természetben akár 40 évet is élhetnek, 492 pedig a becslés alapján 23 éves, még sokáig élvezheti a szabadságot Texasban.

(Kiemelt kép: Pixabay)