Kihirdették a 2017-es év szavát

A Merriam-Webster amerikai angol értelmező szótár szerkesztői szerint ez úgy hangzik: feminizmus.
Kapcsolódó cikkek

A felhasználók idén 70 százalékkal többször kerestek rá a feminizmus kifejezésre a lexikon honlapján, mint 2016-ban. Peter Sokolowski, a massachusettsi központú szótárcég szerkesztője szerint a keresések növekedése mögött több ok is van:

Orvosi szó volt

Az elmúlt években a feminizmus szó többször is szerepelt az év legtöbbet keresett szavainak tízes listáján, 2015-ben például az év szavának választott -izmus révén. Abban az évben az -izmus képzős szavak közül a szocializmus, a fasizmus, a rasszizmus, a feminizmus, a kommunizmus, a kapitalizmus és a terrorizmus szócikkre kerestek rá a legtöbben a lexikon honlapján.

A Merriam-Webster 2003 óta választja ki az év szavát, a tavalyi győztes a szürrealizmus volt.

A feminizmus szó 1841-ben tűnt fel először a szótárban a vállalatot megalapító Noah Webster révén. „Akkoriban ez egy nagyon új kifejezés volt” mondta Sokolowski, hozzátéve, hogy Webster gyakorlatilag a női tulajdonságok összességeként határozta meg a feminizmust. A XIX. században aztán orvosi értelemben használták a serdülőkor testi jellegzetességeire utalva, mígnem politikai tartalommal telt meg a kifejezés.

Bűnrészes és tagad

A Merriam-Webster ma már a nemek politikai, gazdasági és társadalmi egyenlőségének elméleteként fogalmazza meg a feminizmust, amely magába foglalja a női jogok és érdekek érvényesítését szolgáló szervezett tevékenységeket.

Az idei esélyesek között volt a complicit (bűnrészes), amelyet a Dictionary.com amerikai szótár az év szavának választott, valamint a recuse (elutasít, tagad), amelyre azután kerestek rá sokan, hogy Jeff Sessions amerikai igazságügyi minisztert Donald Trump elnökválasztási kampányának munkatársai és orosz tisztségviselők közötti kapcsolatokról faggatták novemberben.

(Kiemelt kép: Tim Boyle / Getty Images North America / AFP)