Őseink az alkohol miatt kezdhettek el növényeket termeszteni

Egy új könyv szerint az ember alkohol utáni sóvárgása már az őskőkorszak alatt megjelent. Az italkészítés a nyelv, a művészet és a vallás fejlődését is segíthette.

Patrick McGovern, a Pennsylvaniai Egyetemi Múzeum biomolekuláris régésze úgy véli, hogy az emberiség nem az ételek, hanem az erjesztett italok előállítása miatt kezdett el földműveléssel foglalkozni. A szakember agyagtöredékeken talált maradványokat elemezve ősi borokat és söröket rekonstruált.

Új könyvében McGovern azt írja, hogy az emberek már az őskőkorszak alatt – azaz az első kő- és csonteszközök készítésének idején – is ittak alkoholt. A kutató szerint fajunk látványos fejlődése és a növénytermesztés azért indult meg, mert az alkohol elkészítéséhez gabonára volt szükség.

Az erjesztett italok tudatmódosító hatásukkal megváltoztatják a viselkedést.

Úgy hiszem, hogy ez fontos lehetett a nyelv, a zene, általában a művészetek és a vallás fejlődésében is

– mondta McGovern. A szakember rámutatott: az alkohol világszerte központi elem a szociális interakciókban, hiszen segít a gátlások leküzdésében.

McGovern már egy 2013-as tanulmányában is felvetette, hogy a gabonanövények háziasításának mozgatórugója inkább a sörfőzés, semmint az ételkészítés lehetett.

Új könyvében a szakember azt mutatja be, miként rekonstruált néhány ősi italt. Az első, melyet elkészített a Krisztus előtti 8-7. századi ital, a “Midász érintése” volt. A folyadékot azon molekuláris maradványok alapján hozta létre, melyeket egy törökországi sírban, feltehetőleg Midász király nyughelyén találtak.

A rekonstruált főzetek közt a legősibb egy 9000 éves kínai ital volt, a legkülönlegesebb pedig talán az a 3400 esztendős, közép-amerikai csokoládés, mézes, kukoricás és annattós sör, melyet a szakértő Theobromának nevezett el.

Az ősi népek által használt alapanyagok feltérképezéséhez a kutató különböző lelőhelyekről származó maradványokat elemzett. A leleteken más-más anyagok nyomait – például mézét, árpáét és gyógynövényekét – fedezte fel. McGovern csapatának célja az, hogy minél több összetevőt azonosítsanak, így pontosítva a régi sörök és borok elkészítési módját.

A kutató szerint az italok fontos szerepet töltenek be az életben és a társadalmi kapcsolatokban. McGovern úgy véli, hogy testünk úgy fejlődött, hogy képes legyen befogadni az alkoholt. Az anyag lebontása már a szánkban megkezdődik, és az átalakítás pedig a bélrendszerben és a májban is folytatódik.

Az ember egyébként nem az egyetlen élőlény, amely előszeretettel fogyaszt alkoholt. Számtalan állatról bizonyosodott már be, hogy élvezettel vesznek magukhoz erjedt terméseket.

(Daily Mail)