A farkasok “majd’ megették” a magyar kutatókat

Két faj egyedei között igenis létezik örök barátság, magyar etológusok bebizonyították: a kutya legendás ragaszkodását bizony a farkastól örökölte. Aztán az ember addig csiszolgatta, míg mára függőség lett belőle.
Kapcsolódó cikkek

Az ELTE Etológia Tanszékén több mint húsz éve folyik egyedülálló munka, az eredményekről mi is számos alkalommal beszámoltunk.

A Family Dog Projekt kutatócsoportról van szó, tagjai arra keresnek válaszokat, hogy a kutyák tulajdonságait, emberhez való viszonyukat mennyiben “örökölték” a farkastól, illetve mik azok, amelyekre a generációk ezrei óta tartó domesztikáció során tettek szert. Ennek érdekében a tudósok farkasokkal is dolgoznak, laikusként szólva keresik bennük a kutyát.

Legfrissebb publikációjukból pedig kiderül, hogy az emberhez való személyes jó viszony nagyon ősi, a farkasokra is jellemző, így alighanem ez volt az egyik fontos kritérium, ami miatt az ordasból lett az ember legjobb barátja.

Az erről szóló tanulmány a Royal Society Open Science szakfolyóiratban jelent meg, a részletekről Ujfalussy Dorottyát, a kutatócsoport tagját, a tanulmány egyik szerzőjét kérdeztük.

Egy farkaskölyök nem eshet pánikba

A farkasok viselkedésének vizsgálatát nagyban megnehezíti, hogy ezek az állatok még ha fogságban is születtek, félnek az embertől, rettegnek azoktól a szituációktól, amelyek a kutyák számára hétköznapiak.

A szakemberek ezért két alkalommal összesen 16 darab néhány napos farkaskölyköt vettek magukhoz, és kézben nevelték őket. Ez azt jelenti, hogy egy-egy kölyök napi 24 órában együtt volt gondozójával: együtt aludtak, bevitték őket a tanszékre, zajos, zsúfolt előadókba, tömegközlekedéssel, autóval utaztatták.

Négyhónapos korukban jött a nagy teszt, mennyire kötődnek nevelőjükhöz? A hivatalos eredmény pedig: semennyire.

Ha egy hasonló korú kiskutyát a gazdája magára hagy, főleg idegen helyen, az eb pánikba esik. Másrészt a kutyus hiába barátságos mindenkivel, a gazdit már ilyen ifjan is kitörő örömmel üdvözli. Nos, a farkas nem. A kölykök nem jöttek zavarba, ha egyedül hagyták őket, és bármilyen idegent hasonló módon fogadtak.

Ebből ugye az következik, hogy az emberhez való kötődés hiányzik a farkasból, az a háziasítás “hozadéka”. Saját tapasztalatuk a nevelt állatokkal és a farkasok életmódja alapján az etológusok viszont kételkedtek. A négyhónapos farkaskölyköket családjuk már sokszor magára hagyja a több órás, esetleg egy-két napos vadászat idejére. Ha a kicsi ilyenkor “bepánikol”, szűkölni, szaladgálni, hangoskodni kezd, azzal gyakorlatilag aláírja saját halálos ítéletét: a természetben hamar felfigyelne rá egy ragadozó, és bizony nem teketóriázna sokat.

Ez a viselkedés indokolhatja, hogy a 16 hetes farkas a teszteredmények szerint látszólag nem alakít ki szoros kapcsolatot nevelőjével sem

– magyarázza Ujfalussy Dorottya.

Túláradó öröm fogadja a jóbarátot

Folytatták hát a vizsgálódást egyre finomítva a módszereken. Négy-öt hónaposan a farkasokat elvitték egy telepre, ahol saját falkát alkotva éltek egy nagy területen viszonylagos szabadságban. Gondozóik gyakran látogatták őket, de a kapocs nyilvánvalóan lazult, az állatok felnőttek, saját családban éltek.

Az újabb teszteket fél-, egy- és kétéves korukban végezték el velük ebben a számukra stresszmentes környezetben. A lényeg az volt, hogy a farkasok által különböző mértékben ismert emberek látogatták meg őket, és figyelték reakcióikat. Hogyan üdvözlik az illetőt, mennyi időt töltenek a közelében vagy mennyire keresik vele a fizikai kapcsolatot.

Az eredmények egyértelműek: a farkasok kitörő örömmel fogadták egykori nevelőiket, majd’ felfalták őket szeretetükkel. Itt a bizonyíték:

Fotó: Tanja Askani

A lényeg tehát, hogy szociális tulajdonságainak, a családszerű falkának köszönhetően a farkas is erős érzelmi kötődést képes kialakítani az emberrel. Eredendően kiváló alapanyag arra, hogy az ember “kialakítsa belőle” legjobb barátját, a kutyát.

Bármilyen megható, és ebtulajdonosoknak nagyon is ismerősek a fenti képek, amit látunk, az nem a klasszikus “kutyaszeretet”. A kutya egész életére dependens kötődés jellemző, ami azt jelenti, hogy a függőség szintjéig képes ragaszkodni egy másik faj egyedéhez, jelesül az emberhez. A farkasok dependens kötődést nem mutatnak, de tény, hogy szoros kapcsolatot képesek kialakítani nevelőjükkel, és még évek múltán is kitörő örömmel fogadják.

(Kiemelt képünkön Bence, a farkas. Fotó: Ujfalussy Dorottya)