Ha szereted a tenger gyümölcseit, van egy rossz hírünk

Egy új kutatás a tenger gyümölcseinek fogyasztásával a szervezetbe kerülő mikroműanyagok veszélyeit elemezte. A szakértők szerint azok, akik rendszeresen esznek ilyen típusú ételeket, évente akár 11 000 részecskét is lenyelhetnek.
Kapcsolódó cikkek

A mikroműanyagok a természetbe került műanyagok szétesésével keletkeznek. Az 1 milliméternél is kisebb részecskék nehezen bomlanak le, ráadásul apró méretük miatt igen nehéz észrevenni őket.

Egy ideje már ismert tény, hogy a tengeri élőlények rengeteg mikroplasztikát – például a fogkrémes tubusokból és tusfürdős flakonokból származó mikrogyöngyöket – nyelnek le. Azzal azonban, hogy az emberi szervezetbe mennyi ilyen műanyag kerül, és hogy elfogyasztva milyen hatásokat váltanak ki, egyelőre egyetlen tanulmány sem foglalkozott.

Az új publikációban azonban a szakértők végre bemutatják, hogy a tenger gyümölcsein keresztül mennyi káros mikroműanyag jut a fogyasztók testébe. A kutatók szerint azok, akik rendszeresen esznek ilyen ételeket, több ezer apró műanyagdarabkát nyelnek le a tudtukon kívül. Hogy a részecskék pontosan mit is okoznak, mikor a véráramba kerülnek, még kérdéses.

Az elemzések alapján egy európai fogyasztó évente akár 11 000 mikroműanyagot is elfogyaszthat, és bár a részecskék 99 százaléka később kiürül a szervezetből, további 1 százalékuk felszívódik a szövetekbe, így idővel felhalmozódik.

Elsőre talán nem tűnik soknak ez a szám, de azzal, hogy egyre több műanyag kerül az óceánokba, illetve, hogy egyre növekszik a tenger gyümölcseinek fogyasztása, az előrejelzések nem túl megnyugtatóak. A szakértők szerint a század végére egy európai ember akár évi 780 000 részecskét is lenyelhet majd.

Colin Janssen, a Genti Egyetem tudósa és a kutatás vezetője szerint felfedezésük rámutatott: azonnal intézkedésre van szükség.

Már megállapítottuk, hogy bekerülnek a testünkbe, és ott is maradnak egy darabig, most azt kell megtudnunk, hogy mi a műanyagok sorsa

– állapította meg a szakember. Janssen hozzátette, fontos felmérni, hogy végül hová kerülnek a részecskék; mit tesz velük a szervezet; okoznak-e gyulladást vagy valamilyen egyéb problémát?

Egy tavalyi kutatás szerint 2050-re az óceánokban a halak tömegének megfelelő mennyiségű műanyag lesz. Az elemzések azt mutatják, hogy jelenleg több mint 5 billió plasztikdarab van a világ óceánjaiban, percenként nagyjából egy kukásautónyi műanyag kerül a vizekbe. Az előrejelzések szerint azonban a század közepére négy kukásautónyira növekedhet a percenkénti szennyezés.

A mikroműanyagok problémája elsősorban a tengerparti országok lakóit érinti, igaz, hazánkban is egyre népszerűbbek a tenger gyümölcseiből készült ételek.

(Via: IFL Science)