Nem is hinnéd, mi lesz a zsírral, ha lefogysz

Szakértők valami teljesen új elmélettel álltak elő, de már előre félünk, hogy ez ismét félrevezeti majd a fogyi-ipar ötletembereit.

Hatalmas divatja van mostanság a diétának, és rengeteg irányzat üti egymást a kizárólagosságért, ám van, amit ennek ellenére nagyon kevesen tudnak, mégpedig az, hogy valójában hová tűnnek a kilók. Mármint fizikailag. Mert ugye az odáig rendben van, hogy ha kitartóan edzünk és helyesen táplálkozunk, akkor “ég a zsír”, de ugyebár anyag nem vész el, csak átalakul, szóval hová is lesz az, ami eddig a nadrágszíjat nyomta?

Néhány úgy gondolják, a zsírból energia lesz, mások szerint hő, míg olyanok is akadnak, akiknek meggyőződésük, hogy átalakul izommá. Sőt, olyan elképzelések is akadnak, melyek szerint a zsírszövetet soha nem veszítjük el (ha már megszereztük), csak összezsugorodik, amennyiben nekilátunk elégetni.

Andrew Brown a University of New South Wales munkatársa, és Ruben Meerman, ausztrál televíziós és fizikus azonban olyasmit állít, amit eddig még nem nagyon hallhattunk, mert szerintük fogyás közben egyszerűen
kilélegezzük a zsírt.A felesleges szénhidrátot és fehérjét kémiai vegyületekké, trigliceridekké alakítja a szervezet, melyek szenet, hidrogént és oxigént tartalmaznak, tárolásuk pedig zsírsejtekben történik. Súlyvesztés közben azonban tulajdonképpen triglicerid-bontás történik, ami a zsírsejtek felszabadítását jelenti, de mindezt számokban is ki lehet fejezni.

10 kilogramm emberi zsír elvesztése 29 kilogramm oxigén belégzését igényli, illetve 28 kilogramm széndioxid, és 11 kg víz előállításával jár, ami nem más, mint a zsír anyagcsere-folyamata .

Nem meglepő a tudatlanság és a zavar a fogyás anyagcseréjét illetően. A helyes válasz az, hogy a fogyáskor széndioxidként leheljük ki a zsírt

– írta Brown egy sajtóközleményben. Kollégájával kiszámolták azt is, hogy 10 kilogramm zsír esetében 8,4 kilogramm a kilélegzett széndioxid, így tulajdonképpen a fogyásnál a tüdő az elsődleges kiválasztószerv. A maradék 1,6 kilogrammból pedig víz lesz, amely vizelettel, széklettel, izzadsággal, könnyekkel, és egyéb testnedvekkel távozik a szervezetből.

De mielőtt bárki ráállna valami olyan csodálatosan hangzó új diétára, miszerint “lélegezz többet a gyönyörű alakért”, vagy “lihegd magad soványra”, szögezzük le: a kilégzés csak a folyamat vége, de ahhoz, hogy a fogyás meginduljon, nekünk kell tenni.

Forrás: IFLScience