Az önmagát kicsomagoló tabletta sokakon segítene

Akár egy hétig is  gyomorban tanyázhat, miközben belülről gyógyítja az embert.
Kapcsolódó cikkek

Mindenkivel előfordulhat, hogy elfelejti bevenni a gyógyszerét, holott fontos lenne, de szerencsére van megoldás, amit az MIT és a Lyndra nevű egészségügyi vállalkozás okos emberei fejlesztettek ki azok számára, akik rendszeresen találkoznak ezzel a problémával.
A tabletta a gyomorba jutva csillagszerűen szétnyílik, és így “megkapaszkodik” a gyomorban, ezáltal akár hét napig is képes gyógyszerrel ellátni a szervezetet, mielőtt a gyomorsav elemészti annyira, hogy távozzon a megfelelő nyílás felé.

A Science Translation Medicine szerint sertésekben már teljes mértékben pozitív eredményeket sikerült produkálni, bár ez még csak az első lépése annak, hogy az emberi gyógyászatban is bevethessék.

De minek kell önkicsomagoló tabletta?

Akinek elsőre nem esik le, hogy miért olyan fontos dolog egy ilyen tabletta kifejlesztése, annak érdemes tudni, hogy Amy Schulman, a Lyndra társalapítója szerint a fejlett világban a betegek 50 százaléka helytelenül veszi be a gyógyszerét, és ezzel az amerikai egészségügynek 100 milliárd dolláros többletköltséget okoznak. Ráadásul ezek az adatok még rosszabbak a fejlődő országok tekintetében.

Ám ha az embereken végzett tesztek is sikerrel zárulnak, és a szokásos szabályozási akadályokat is sikeresen veszi az önkicsomagoló tabletta, akkor eljuthatunk oda, hogy a betegek sokkal egyszerűbben, és a kívánalmaknak megfelelően adagolhatják maguknak a gyógyszereket.