Bemutatkozott az Amazon vezér első űrrakétája

Egy igazi behemótot juttatna az űrbe.

Jeff Bezos, aki nem csak az Amazon vezéralakja, hanem a Blue Origins CEO-ja is, felfedte vízióját a cége jövőjével kapcsolatban (nem az Amazonéval, hanem a Blue Origins-éval). Megmutatta, hogy milyen rakétákkal képzeli el azt, hogy rakományt és embereket juttasson Föld körüli pályára. A rakétának a New Glenn nevet adja, John Glenn amerikai űrhajós után, aki elsőként állt pályára anyabolygónk körül.

A New Glenn egy igazi behemót (ha lehet hinni az animációknak), ami nagyobb, mint a SpaceX-féle Falcon Heavy, illetve a United Launch Alliance Delta IV Heavy-je. Fontos még, hogy az iparági trendeknek (ha lehet ezt mondani) megfelelően a New Glenn újrafelhasználható lesz, amiről Bezos egy e-mailben értesítette az érdeklődőket. Ez annyit tesz, hogy első fázisban a a rakéta képes lesz a kilövés után landolni, hasonlóan a New Shephardhöz, aminek azonban csak szuborbitális képességei vannak, mert sem a sebessége, sem az emelkedési képessége nem teszi másra alkalmassá. Az viszont, hogy egy orbitális rakéta képes lesz landolni, a Blue Origin számára egészen új világot nyit meg.

A New Glenn a méreteit tekintve 7 méter széles, és 82-95,4 méter magas, ami attól függ, hogy egy, vagy két szint van a rakéta tetején, mivel előbbi esetében műholdat tud Föld körüli pályára állítani, míg utóbbinál rakományt is képes szállítani. A többi részt leginkább a hét BE-4 tölti ki, melyeket jelenleg is fejleszt a Blue Origin, és azt remélik, hogy nemcsak a saját rakétájukat fogja hajtani, hanem el tudják adni a United Launch Alliance-nak is, a Vulcan rakéta hajtásához.

Amennyiben a Blue Origin sikerrel jár, az elég komoly fegyvertény lenne, mert onnantól kezdve műholdakat és turistákat egyaránt az űrbe juttathat, ami nem csupán anyagilag, de emberileg is nagy teljesítmény lehet.