Most lehet, hogy tényleg az ufók!

Egyre inkább úgy néz ki, mintha egy fejlett civilizáció csapolná meg egy távoli csillag energiáját.

Ha felnézünk az éjjeli égre, valahol ott pislákol egy távoli csillag, a KIC 8462852. Az avatatlan szem számára a villogás teljesen normális dolognak tűnhet, a csillagászok azonban azt mondják, hogy a csillag felvillanásának és elsötétülésének ritmusát semmilyen, általunk ismert természeti jelenséggel nem lehet magyarázni. Más magyarázat híján néhány kalandvágyó csillagász arra jutott, hogy egy idegen civilizáció építhetett a csillag köré egy megaszerkezetet, ami megcsapolja annak energiáját.

A felfedezést egy sor tanulmány követte, melyek közül egyiknek sem sikerült idegen tevékenységre utaló bizonyítékot találni. Eddig. Most ugyanis egy kutatócsoport közzétette a publikáció előtt álló elemzésük egy részét. Az 1600 napos megfigyelés során még érdekesebb dolgot találtak, mint az űrlények. a KIC 8462852 ugyanis nemcsak pislákol, hanem közben folyamatosan halványodik is, ami szintén alátámaszthatja az energiacsapolás teóriáját.

 „Az az igazán meglepő ebben, hogy mennyire gyors ez a nem lineáris a folyamat. Sokáig próbáltuk meggyőzni magunkat, hogy ez nem igaz, de nem ment”

– mondta Ben Montet, a tanulmány egyik szerzője.

A KIC 8462852 nem most lepi meg először a csillagászokat. Egy tavalyi tanulmány például kimutatta, hogy az elmúlt száz évben 19%-kal halványodott a fénye – bár az eredményt azóta megcáfolták. Az új kutatás ennél is látványosabb halványulásról számol be: szerintük mindössze 4 év alatt 3%-ot veszített a csillag a fényéből, ami körülbelül kétszer olyan gyors ütem, mint a korábbi becslések esetében. Az első ezer napban csak enyhén halványodott, de az azt követő fél évben egyre gyorsabban csökkent a fényereje. A kutatók már most újabb vizsgálatot terveznek, melynek keretében a Las Cumbres Obszervatórium teleszkópját hosszabb ideig irányítják majd a csillagra – ennek egyik célja az lesz, hogy a halványodás rejtélyét megoldják.

„Valójában semmilyen modellel nem tudjuk leírni ezt a viselkedést, és ez nagyon izgalmas!”

– mondta Jason Wright kutató.

Vannak egyébként más magyarázatok is a csillag pislákolására, például hogy néha kitakarja egy pár üstökös, vagy lehet szó gravitációs sötétedésről is, de nem lehet kizárni a földönkívüli intelligencia tevékenységét sem. Wright egyébként egy egész tanulmányt írt arról a lehetőségről, hogy egy fejlett idegen civilizáció csapolja meg a csillagot, hogy az energiaigényes életmódjukhoz forrást biztosítson.

A következő kutatások biztosítják, hogy ha tévesek az adatok, az kiderüljön. Ha viszont mégis az ufók, mi szóltunk.

(Vocativ)