Többször megcsonkították a Szent Jobbot

Eredetileg az egész jobb kar megmaradt épségben, de egyes részeit elajándékozták, mások nyomtalanul eltűntek. De legalább itthon van, ami maradt belőle.
Kapcsolódó cikkek

István királyt halála után az általa alapított fehérvári bazilikában temették el 1038-ben, a csodák már ekkor megkezdődtek. Sírjánál sokan gyógyultak kínzó betegségükből, éjjelente sűrűn hallották angyalok énekét, és még sűrűbben szállongott a templom hajóiban a “legkellemesebb illat édessége” – írta Hartvik püspök a XII. század elején.

A szentté avatási ceremónia részeként, 1083-ban a sírt fel akarták nyitni, de addig nem tudták, míg László király véget nem vetett a testvérviszálynak, vagyis ki nem engedte a börtönből trónkövetelő unokaöccsét, Salamont. Amikor pedig a koporsót felnyitották:

az édes illat oly hévsége árasztott el minden jelenlevőt, hogy azt hitték, az Úr paradicsomi gyönyöreinek közepébe ragadtattak. Maga a koporsó színültig volt kissé vöröslő, szinte olajjal kevert vízzel; benne mint olvasztott balzsamban nyugodtak a drága csontok; ezeket a legtisztább gyolcsba gyűjtötték, s a gyűrűt, mely a boldog férfi jobb kezére volt húzva, a folyadékban sokáig keresték.

A hiányzó kar

Hiába kezdték el kimerni a “vizet, annak szintje nem csökkent, a gyűrű nem lett meg. A templom egyik távoli sarkában viszont egy Mercurius nevű szerzeteshez fehér ruhás ifjú lépett, és egy összecsavart szövetet adott át neki, mondván, ha eljön az idő, fedje fel.

A szent szolgálat végeztével a szerzetes az épület sarkában a szövetet kibontotta, s elsápadt, hogy Isten emberének ép kezét, rajta a csodás mívű gyűrűvel meglátta; anélkül hogy tudtak volna róla, magával vitte a monostorba, melynek igazgatása reá volt bízva, s várva várt az ifjú által Krisztustól megjövendölt időre. Itt a földbe rejtett kincset sokáig eltökélten egyedül vigyázta és őrizte…

Aztán, amikor a megjövendölt idő elérkezett, felfedte titkát. És valóban, az István halála utáni zavaros időkben kiemelték eredeti helyéről a testet, és a bazilika alatt lévő sírkamrában rejtették el. Az épen maradt jobbot pedig a bazilika kincstárába vitték, amelynek őre egy Merkur nevű férfi volt, aki az ereklyét bihari birtokán rejtette el. Mikor László király ezt megtudta, megbocsátott a “tolvajnak” és a Szent Jobb “őrzésének” helyén apátságot alapított – a körülötte kialakult mezőváros neve Szentjobb, a mai Románia területén található.

Szentjobb pecsétje a teljes Szent Jobbal (Forrás: martelyman.blogspot.hu)

Erős férfikéz

A ma díszes ereklyetartóban őrzött Szent Jobbról modern vizsgálatok bizonyították, hogy természetes módon mumifikálódott, 900-1000 éves, erős férfikéz, amely a kiszáradás során szorulhatott félig ökölbe. Valószínűleg annak köszönheti épségét, hogy ez volt a halott legmagasabban lévő testrésze, így a kedvező mikroklíma tartósíthatta.

Szent István legendájában egy másik magyarázatot lelünk:

Méltán mentesült a rothadástól a boldog férfi jobbja, mert a kegyesség virágjától mindig újra kivirulva a szegényeket adományaival kifogyhatatlanul táplálta.

Többszöri csonkítás

A Szent Jobb Biharban maradt, az Aranybulla pedig törvényben rendelkezett tiszteletéről. Ekkor még a teljes jobb karról beszélünk, Szentjobb pecsétjén egy könyökben meghajlított kar látható.

Az első csonkítást Nagy Lajos király parancsára kellett elszenvednie. Feltehetően 1370-ben, a lengyel-magyar perszonálunió megkötésekor választották le a felkart és vitték Lengyelországba. Szokás volt ez akkoriban minden ereklyével. Az alkart Luxemburgi Zsigmond adományozta vejének és örökösének, Habsburg Albertnek.

A török betörések, háborúk zűrzavarában a Szent Jobb itthoni része eltűnt. Csak feltételezhető, hogy az ereklyét őrző szerzetesek igyekeztek menekíteni, kalandos úton valahogy a Raguzai Köztársaságban kötött ki. Az ottani domonkosok nagy tisztelettel őrizték, ám közben újabb csonkításokat kellett elszenvednie, és eltűnt róla a László királyék által még oly nagyon keresett gyűrű is.

Kétszer tért haza

Ami biztos, 1590-ben a Szent Jobb Raguzában, a mai Dubrovnikban volt, és egyre több zarándokot csábított. Már I. Lipót megpróbálta visszaszerezni 1684-ben, de csak száz évvel később, Mária Teréziának sikerült 1771-ben. Hálából adta át a város vezetése, mert a királynő pártfogása alá vette az oroszok által fenyegetett Raguzát.

AZ 1771-es ünnepségre készült füzet (Forrás: Archívnet.hu)

István jobbja Májusban érkezett Bécsbe, a királynő személyesen is részt vett a méltó ünnep megszervezésében. Kilenc napra köztiszteletre helyezték ki a schönbrunni császári palota templomában, majd díszes kísérettel indították útnak Magyarországra – 1771. június 21-én érkezett Budára.

Mária Terézia a budai Angolkisasszonyokra bízta a jobbot, és ekkor rendelte ünnepnek augusztus 20-át, István szentté avatásának napját.

Később II. József rendeletére a keresztesek férfirendje őrizte, majd 1865-től az esztergomi főegyházmegye. Az 1900-as években ismét áthelyezték, a budai palota Zsigmond-kápolnájába, itt volt 1944-ig. Ekkor a koronázási ékszerekkel és a magyar állam kincseivel együtt nyugatra “menekítették”, az amerikai hadsereg jóvoltából került ismét haza az 1945. augusztus 20-ai körmenetre.

1950-től 21 évig Szent István Bazilika prépost plébánosának lakásán, egy falba épített páncélszekrényben őrizték, és csak évente egyszer, augusztus 20-án vitték át a bazilikába. Paskai László prímás erőfeszítései nyomán épült fel a rendszerváltáskor a Szent Jobb-kápolna, ahol Szent István jobbja a mai napig megtekinthető.

(Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs)