Mandela: végre szabadok vagyunk!

Nagy emberek nagy szavai történelmi mérföldkövek, és kortól függetlenül képesek lelket önteni az emberbe. Mint Nelson Mandela beszéde pártja választási győzelme után 1994 májusában.
Kapcsolódó cikkek

Nelson Rolihlahla Mandela a dél-afrikai thembu törzs vezetőjének fiaként született 1918-ban, középső neve anyanyelvén annyit tesz: aki bajba sodorja magát. És a név kötelez. Nyugatias nevelésben részesült, de az egyetemről a második évben kizárták, mert diáktüntetéseken vett részt. Nem akart hazamenni, mert esze ágában sem volt feleségül venni a számára kiszemelt hölgyet, inkább Johannesburgba, ahol az Alexandria nevű feketenegyedben telepedett le.

Napról-napra saját bőrén érezte a faji megkülönböztetés, elkülönítés megalázó megnyilvánulásait – ennek hatására lépett be 194-ban az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) soraiba. A Nemzeti Párt ’48-as választási győzelmével a fajüldözés még komolyabb méreteket öltött, amit Mandela nem hagyott válasz nélkül.

Szabotázsakciók, 26 év börtön

Közben elvégezte a jogi egyetemet, és 1952-ben megnyitotta az ország első “fekete” ügyvédi irodáját, az apartheid elleni tevékenysége miatt pedig négy évvel később hazaárulás vádjával bíróság elé állították.

Miután egy tüntetésen a rendőrség megölt 69 feketét, Mandela “válaszul” megalakította a Nemzet dárdája nevű szervezetet, ami valójában az ANC félkatonai szervezeteként működött. zabotázsakciókat és kisebb – emberéletet nem követelő – robbantásos merényleteket hajtottak végre, amiért viszont már nagyon komoly bajba került.

Korábban öt évet ült börtönben egy sztrájk vezetéséért és az ország engedély nélküli elhagyásáért, a rivoniai perben pedig életfogytiglanra ítélték.

Ebből 26 évet töltött le, 1990-es szabadulása után az ekkor már legálisan működő ANC vezetője lett. Rögvest tárgyalásokat kezdett Frederik Willem de Klerk elnökkel, akivel 1993-ban megosztott Nobel-békedíjat kapott. Az 1994-ben megtartott első szabad dél-afrikai választáson pedig pártja győzelmet aratott, Mandela pedig az ország elnöke lett 1995-ös visszavonulásáig.

A szellem diadala

A választás napján, 1994. május 2-án beszédet mondott.

Dél-Afrika népének és mindazoknak, akik ránk figyelnek most szerte a világon, azt üzenem: ez az este az emberi szellem diadala. […] Ez az egyik legfontosabb pillanat országunk életében. Büszkeséggel és örömmel eltelve állok most előttetek: büszke vagyok hazám egyszerű embereire […] és örülök, hogy hangosan kikiálthatjuk a háztetőkről: végre szabadok vagyunk!

– idézi Mandelát a Natonal Geographic Világrengető beszédek, melyek megváltoztatták a világot című könyve.

Ezután a politikus ígéretet tett, hogy minden erejével szolgálni fogja a most kapott bizalmat, és köszönetet mondott Dél-Afrika legnagyobb vezetőinek. Kijelentette, pártja vezetősége már másnap megkezdi a munkát, és erre kér minden dél-afrikait.

A választás nyugodt és toleráns légköre már megmutatta, milyen Dél-Afrikát kell nekünk megteremtenünk. Ez legyen a jövő hangulata is! Lehetnek közöttünk kulturális és faji különbségek, de egy nép vagyunk, és egy a sorsunk, akármilyen eltérő hagyományokkal rendelkezünk is!

Baráti jobbot nyújtott az ország összes pártjának, akikkel együtt kíván munkálkodni a problémák megoldásán. Végezetül:

Elérkezett az örvendezés ideje: most mindnyájan együtt ünnepelhetjük a demokrácia születését. […] Mutassuk meg, hogy népünk kész a vállára venni az önkormányzás terheit!

(Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség)