Legatyásít a serdülőkori füvezés

A fű rossz. Ééértem? De nem elsősorban az egészségügyi hatásai miatt.
Kapcsolódó cikkek

A serdülő- és fiatalkori marihuána-fogyasztás pénzügyi problémákhoz vezethet – számol be a Science News. A jelenség azokra is igaz, akik később nem válnak kábítószerfüggővé.

A Kaliforniai  Egyetem munkatársainak kutatása szerint ha egy személy heti négynél többször füstöl, évente nőhet annak a kockázata, hogy anyagi gondjai lesznek a jövőben. A jelentkező problémák közé tartozik a készpénzhiány, a hitelkártya tartozás, sőt, a lakbér vagy az élelmiszerek kifizetése is.

A kutatásban 987 új-zélandi állampolgárt tanulmányoztak születésüktől 38 éves korukig. A tudósok arra jutottak, hogy a gazdasági- és szociális problémák – mint amilyen a szegénység, vagy a családon belüli erőszak – nagyjából azonos mértékben jelentkeztek az alkoholisták és a marihuánát fogyasztók körében. A 29 középosztálybeli kábítószer-fogyasztóból 15 csúszott lejjebb a társadalomban, míg a 160 marihuánát sohasem használt alany közül csupán 23.

Azok a résztvevők, akik 18 éves koruk után marihuána-függővé váltak, még az alkoholistáknál is rosszabb anyagi helyzetbe kerültek.

Az eredmények természetesen nem azt bizonyítják, hogy a fűszívás milyen hatással van a szervezetre, csupán azt, hogy a rendszeres fogyasztás rosszul eshet a pénztárcának. Bár a marihuánát szinte lehetetlen túladagolni – hiszen minimum egy kilónyi növény elfogyasztására lenne hozzá szükség – így is rengeteg káros hatása lehet: emlékezetzavart, tompulást, adott esetben szorongást eredményezhet.

Ennek ellenére a marihuánát egyre több államban legalizálják, mert önmagában súlyosan káros fiziológiai és pszichológiai hatása nincsen. Sőt, étvágynövekedést okoz, ráadásul fájdalomcsillapítóként is használ, ezért sok helyen rákos betegek kezeléséhez használják.