Az orosz határt direkt erre tenyésztett, szupererős és kitartó kutyák is őrzik

Az óriási határszakaszok védelmében a katonák a kutyák Terminátoraira támaszkodnak.

A farkasok erejének és méretének a kutyák engedelmességével és barátságosságával való sikeres vegyítése mindössze egy véletlen következménye: a kölni egyetemen éveken át végeztek kísérleteket a két faj legjobb tulajdonságainak egy állatba tömörítésével, de a kétszáz született kölyök egyike sem hozta a várt eredményt. Az oroszok 2000-ben viszont bejelentették az áttörést: egy szokatlanul barátságos, emberek közelségét kedvelő kaszpi farkas, Najda saját döntéséből választott párjául egy kutyát, annak ellenére, hogy egy hím farkassal szerették volna pároztatni.

Tíz év alatt Najda negyven farkaskutyát ellett, melyek mindegyike kemény kiképzést kapott, értékük így a fél-egymillió forintra nőtt. Az orosz hadsereg egyiküktől sem vált meg, de igen szigorú feltételek mellett egy részük kölcsönszerződéssel biztonsági cégekhez került.

Az első volkoszobikat robbanóanyagok, csempészáruk felderítésére és követésére képezték ki. Ezeket a feladatokat könnyűszerrel teljesítették, hatékonyságban bármilyen kutyafajt felülmúlva – míg egy német juhászkutyának közel négy percre van szüksége egy keresett személy kiszagolásához, addig a farkaskutyáknak ugyanaz 15-20 másodperc alatt is sikerült.

Szaglásuk egyes mérések szerint hatszor jobb az átlagos kutyákénál, de harapásuk is erősebb, sőt, a nyomokat két napon át a fáradtság mindennemű jele nélkül képesek követni. A leírások szerint a golyózápor sem tántorítja el őket a céljuktól, sőt, kar helyett nem ritkán a sokkal érzékenyebb ágyékra, vagy nyakra támadnak.

A kutyavilág Terminátorainak és a csempészek rémálmának tűnő kutyák mindemellett még jóval tovább is élnek: várható élettartamuk akár húsz év is lehet.

Fotók: Kinodog, Samru, TheZoo, Survincity