Lincoln: fönnmaradhat egy szabadságban fogant nemzet?

Az idő választ adott Abraham Lincoln kérdésére, és őt igazolta.
Kapcsolódó cikkek

Amerikai történészek az Egyesül Államok három legjelentősebb elnöke közt tartják számon. Nem született “bíborban”, fiatalkorát a vadnyugaton töltötte a pionírok jellemző életével: vadászattal, favágással. Iskolába mindössze 18 hónapot járt, ám autodidakta módon később széles körű műveltségre tett szert.

Huszonkét évesen, 1831-ben saját lábára állt, megházasodott, révészként dolgozott, boltot nyitott, részt vett a az indiánok elleni háborúban, és egy kis földbirtokot is szerzett. Politikusi karrierje 1834-ben indult, amikor illinosi képviselő lett, 20 év múlva bekerült a Kongresszusba a republikánus párt színeiben, majd 1860-ban őt választották az Egyesült Államok elnökévé.

Elkötelezett vezető

Kezdettől fogva a rabszolgaság eltörlése és a földdel nem rendelkező fehér férfiak szavazati jogának megadása érdekében szállt síkra, később szövetségi szinten is az abolicionista, azaz a  rabszolgaság-ellenes mozgalom vezéralakja lett. Az amúgy is pattanásig feszült helyzetben elnöki beiktatása volt az utolsó csepp a pohárban: 1860 végén hét déli állam jelentette be kilépését az Unióból, a következő év elején példájukat még négy követte.

A fiatal Lincoln a vadnyugaton (Wikipedia)

Lincoln nehéz helyzetbe került, mert nem volt hajlandó garantálni a déli államok jogát a rabszolgatartáshoz, viszont mindenáron meg akarta őrizni az Unió egységét. Beiktatási beszédében, 1861. március 4-én így fogalmazott:

Elégedetlen honfitársaim, nem az én kezemben, hanem a tiétekben nyugszik a polgárháború sorsdöntő kérdése. A kormányzat nem fog rátok támadni. Nem tudtok konfliktust kezdeni anélkül, hogy ti lennétek az agresszorok. Nem esküdtetek fel a kormányzat elpusztítására, míg nekem le kell tennem a legünnepélyesebb esküt, hogy megőrzöm és megvédem azt.

A harcot nem tudta elkerülni

Bárhogy is igyekezett az elnök, miután elveiből nem engedett, 1861. április 12-én kirobbant a négyéves polgárháború. Lincoln 1863. január elsején nyilatkozatot adott ki, amelyben szabaddá nyilvánította a déli Konföderáció. Ugyanazon év júliusának elején pedig megvívták a sorsdöntő ütközetet: a polgárháború még két évig folyt, ám ettől kezdve a dél elvesztette esélyét a győzelemre.

Az ütközetben mindkét fél mintegy 25 ezer katonát veszített, a helyiek pedig egy nagy köztemető létesítését kezdeményezték a szanaszét eltemetett áldozatok részére. A temető “felszentelésén” Lincoln is részt vett, kétperces gyászbeszédet mondott. Ő maga sem gondolta, hogy e rövid szöveg milyen megbecsült dokumentuma lesz az amerikai történelemnek.

Lincoln még szakáll nélkül, 1860-ban (Wikipedia)

Szabadságban fogant nemzet

Pedig az elnök nem tett mást, mint az áldozatok előtt fejet hajtva hitet tett a szabadság eszméje mellett.

Nyolcvanhét évvel ezelőtt atyáink új nemzetet hoztak létre ezen a kontinensen, amely szabadságban fogant azon elv alapján, hogy minden ember egyenlő. Súlyos polgárháborút vívunk most, amely eldönti, hogy ez a nemzet, vagy bármely hasonló szellemben fogant és elkötelezett nemzet fönn tud-e maradni

– idézi 1863. november 19-ei szavait a National Geographic Világrengető beszédek, melyek megváltoztatták a világot című könyve. Az elesettek megszentelték e földet – folytatta, majd rátért az élők feladatára:

Nekünk, élőknek inkább az előttünk álló befejezetlen nagy műnek kell szentelnünk magunkat, amelyet ők, a hősök oly nemesen előrevittek. E dicső halottak példáját követve még buzgóbban kell szolgálnunk az ügyet, amelyért ők a lehető legnagyobb áldozatot hozták meg. Határozzuk meg ünnepélyesen, hogy ez az áldozat ne legyen hiábavaló, hogy e nemzet Isten segedelmével újjászülessen a szabadságban, s hogy a nép kormányzata, ez a nép által és a népért létrejött kormányzat ne tűnhessen el a Föld színéről.