Felejtse el, hogy ma október 5. van

Ha a francia forradalmi naptár kiállta volna az idő próbáját, a mai dátum ez lenne: 224. év, óriástök napja. Szüret havának második dekádjában járnánk.

A francia forradalmárok nem vicceltek vele, hogy fenekestül felforgatják a világot. Még olyan meghökkentő “apróságokra” is volt gondjuk, mint hogy szakítsanak az egyházi eredetű Gergely-naptárral, a változó hosszúságú hónapokkal, a hetekkel valamint a 24 órás napokkal.

Az év és a hónapok

A cél a keresztény hagyományokkal való radikális szakítás volt, valamint hogy a franciák a forradalomhoz méltó, racionális időbeosztás szerint élhessék életüket. A Nemzeti Konvent 1793. november 24-én rendeletben léptette életbe az új naptárt és időszámítást.

A kezdőpont a köztársaság kikiáltása, 1792. szeptember 22. volt, vagyis ezzel indult “a köztársaság 1. éve”. Csillagászatilag is jelentős dátum volt ez, az őszi napéjegyenlőség ideje. Elvetették a hónapok régi, római eredetű elnevezéseit, helyettük az adott periódusra jellemző természeti jelenségek alapján határozták meg őket.

Tizenkét, egyenként 30 napos hónapról van szó, amelyek együtt ugye 360 napot adnak. Az év maradék öt napját egy-egy erénynek szentelték, és az év végéhez tapasztották. Ezek voltak az erény, a tehetség, a munka, a vélemény és a jutalmazások napja. A szökőévek kedvéért négyévente egy hatodik pótnapot, a forradalom napját vezették be.

A hetek és a napok

Felszámolták a heteket is, az új hónapok három darab dekádra, egyenként 10 napos periódusra osztották, minden 10. nap volt pihenőnap. Ebből már gyaníthatjuk, mennyire repeshetett a nép szíve e reformért, ami havonta három pihenőnapot engedélyezett, és eltörölte a szentek ünnepnapjait is.

A napokat sorszámozták, de külön elnevezést is kaptak egy praktikus mezőgazdasági naptár létrehozásának céljától vezérelve. Minden dekád ötödik napja állatnevet viselt, mint ökör, ló, szamár, a 10. pedig egy-egy mezőgazdasági eszközről lett elnevezve: rosta, cséphadaró, kád…

Minden más nap növénynevet kapott, mint sárgarépa, hóvirág, nyárfa, vagy gazdaságilag fontos nyersanyagról nevezték el, mint vas, mészkő, pala, réz, satöbbi. Ide kattintva egy kalkulátorral megnézheti, különböző dátumok a forradalmi naptár mely napjaira esnének ma.

A decimális beosztást napon belül is megtartották, az addig 24 órát a nappal és az éjszaka jegyében tíz-tíz egyenlő részre osztották, amelyek egyenként 100 másodpercre bonthatók, majd így tovább egészen addig “a legkisebb részig, amely az időtartam észlelésére alkalmas”.