Ravasz vörös bevándorlók lepték el Bécset

Bármire képesek ezek az állatok, hogy élelemhez jussanak és felneveljék az utódaikat, bár emberre még nem támadtak. A rókák mozgását is figyeli az új bécsi weboldal.

Több ezerre tehető a Bécsben élő rókák száma – közölte a bécsi állatorvosi egyetem egy kutatója, miután elemezte a vadállatészleléseknek létrehozott weboldal adatait. A májusban indított StadtWildtiere.at-n az első három hónapban 1000 vadállatnak, köztük 300 rókának a fővárosi észlelését jelezték.

Főleg a város nyugati kerületeiben és éjszakánként láttak rókákat, a szántóföldekkel határos keleti kerületekben kevésbé, viszont észleltek ilyen ragadozókat még olyan városi nevezetességek közelében is, mint a schönbrunni kastély.

 

Azért élnek rókák a városban, mert itt megtalálnak mindent, ami a fennmaradáshoz kell nekik, részint élelmet, (lehullott gyümölcsöt és egereket), másfelől nyugalmat és az utódneveléshez megfelelő körülményeket kínáló bokros vagy üreges helyeket – mondta Theresa Walter, az egyetem vadállattudományi és ökológiai kutatóintézetének munkatársa.

Azt nem tette hozzá Walter viszont, hogy milyen irigyek az osztrákok, hogy nekünk jóképű ezüstrókánk is van!