Megnyílt az UFO-rajongók online paradicsoma

Töménytelen mennyiségű UFO észlelés dokumentumait tették ingyenesen elérhetővé.
Kapcsolódó cikkek

Több mint 12 ezer, amerikai UFO észlelés mikrofilmre rögzített dokumentumait digitalizálta, és tette ingyenesen elérhetővé a The Black Vault. A Project Blue Book anyagai között nem csak az azonosítatlan repülő tárgyakról készült fotók, de hivatalos iratok is vannak.

 UFO 1953-ban New Jersey fölött

A Project Blue Book az Egyesült Államok légierejének programja volt 1952 és 1970 között. Feladatai közé tartozott, hogy gyűjtse be, majd elemezze a UFO észlelésekkel kapcsolatos adatokat, majd döntse el, hogy állhat-e bármi a háttérben, ami a nemzetbiztonságot veszélyezteti. A programban dolgozók összesen 12618 esetet dolgoztak fel, melyeknek jó részéről kiderült, hogy egyszerű tévedésekről van szó: természeti jelenségeket, például szokatlan felhőket, vagy konvencionális légi járműveket hittek az emberek idegen űrhajóknak. Más esetekben pedig a légierő titkos U-2, vagy A-12 típusú kémrepülőgépeit kapták lencsvégre.

Az észlelések egy kis részét azonban nem tudták megfejteni, ezért titkosították. Most az amerikai információszabadságról szóló törvény értelmében ezek is nyilvánosan, bár a személyes adatok védelme érdekében a neveket, és más érzékeny adatokat megváltoztatták.