A román tophackert Amerikában is megvádolták

Feltörte Colin Powell levelezését, és Bush festményeit is Lazar Marcel Lehel küldte el a médiának; jelenleg Romániában tölti hétéves börtönbüntetését.
Kapcsolódó cikkek

Vádat emelt az egyesült államokbeli Virginia állam vádesküdtszéke egy román hacker ellen, mert feltörte amerikai kormányzat magas rangú tisztviselőinek, illetve két korábbi elnök rokonának a közösségi oldalát, illetve adatokat lopott el elektronikus postájukból.

A hírszerzési főnök levelezését is feltörte

A Guccifer és Micul fum (Kis füst) álnéven működő Lazar Marcel Lehelről van szó, aki feltörte a román hírszerzési főnök elektronikus postafiókját is. Az egykori taxisofőr a múlt héten vonult börtönbe Romániában, hogy letöltse a hasonló romániai akciói miatt kiszabott hétéves büntetését.

A romániai tárgyalás során nem került szóba, hogy állítólag amerikai állampolgárok oldalait is feltörte volna – mondta a román ügyészség egy munkatársa, aki jól ismeri az ügyet, de kérte neve elhallgatását. A nyilatkozó közölte, nem tudnak arról, hogy érkezett volna bármilyen amerikai kérés a férfi kiadatására.

Peter Carr, az amerikai igazságügyi minisztérium szóvivője nem kívánt nyilatkozni arról, hogy az Egyesült Államok kéri-e majd a férfi kiadatását az amerikai tárgyalásra.

Szerelmeslevelektől a borotválkozós képekig

Az internetes kalóz áldozatainak lajstromán a romániai közszereplők mellett megannyi külföldi személyiség is volt. Ő törte fel többek között Colin Powell volt amerikai külügyminiszter elektronikus postafiókját, és ő hozta nyilvánosságra a Corina Cretu román szociáldemokrata európai parlamenti képviselő Powellnek küldött szerelmes leveleit. Az amerikai politikus emiatt magyarázkodásra kényszerült.

Értesülések szerint a hacker hozzáfért a Bush és a Rockefeller család tagjainak, valamint Steve Martin színésznek a személyes leveleihez és dokumentumaihoz is. Az egyik világhálón közreadott személyes jellegű információ az a fénykép volt, amelyen George W. Bush volt látható kórházi ágyán. Egy másik felvételen a Bush által festett önarckép szerepelt, ami különösen sok érdeklődött vonzott az interneten. A román hacker közreadott egy olyan fényképet is, amelyen az egykori amerikai elnök a fürdőszobájában borotválkozik.

A hacker a felvételeket elektronikus postán továbbította különböző média szervezetekhez, és a küldemények némelyikére rátette álnevét, a Guccifert  – derült ki az ellene benyújtott vádiratból.

Címkék: Romániahacker